2021. január 23.
Milyen névnapot ünneplünk ma?

A legtöbb más országgal ellentétben a magyarok népe nagyobb jelentőséget tulajdonít névnapjának és védőszentjének ünnepének, mint a születésnapoknak.

[wp_ad_camp_1]

Milyen névnap van ma? A mai névnapokat megtalálhatja a kerdezdmeg.hu weboldalon, ezért ne vesztegesse az idejét, nézzen be hozzánk még ma és tudjon meg mindent a névnapokról és azok jelentőségéről. Tortával és gyertyafújással ünnepeljük a születésnapokat Magyarországon is, elsősorban annak az erős amerikai hatásnak köszönhetően, amellyel a televízió bombázza a mai közönséget. De a 21. században a felnőttek körében a névnapok még mindig sokkal népszerűbbek. A névnapokat nagyjából úgy ünneplik, mint a születésnapokat, egy kivétellel: semmilyen számot nem említenek, nem jelenítenek meg, és semmilyen módon nem utalnak rá. Így senkinek eszébe sem jutna megkérdezni: „Hányadik névnap ez?”, és nincsenek olyan üdvözlőkártyák, amelyeken azt írják, hogy „Üdvözlet a 10. vagy 21. névnapon!” Nincs meghatározott számú gyertya, amelyet el lehetne fújni, ezért olyan népszerű az idősebb korosztály körében. A vendégek általában vágott virágokkal és ajándékkal köszöntik a házigazdát vagy a háziasszonyt.

A férfiaknak ez az ajándék gyakran egy üveg, könyv, horgászfelszerelés stb., a nők pedig általában parfümöt, ruházati cikkeket vagy valami mást kapnak otthoni használatra. A vendégek számíthatnak arra, hogy megvendégelik őket felvágottakkal, húsokkal, egyéb ételekkel, salátákkal, édességekkel, savanyúságokkal stb.  Forró ételt, valamint desszerteket, teát és kávét általában később hoznak be. Néhány névnap rendkívül népszerű, ami azt jelenti, hogy bizonyos napokon egy tömbház minden harmadik vagy negyedik lakása és a falu minden negyedik vagy ötödik háza ünnepel. Ha bővebb leírást olvasna a névnapokról ne késlekedjen, keresse fel a kerdezdmeg.hu-t.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs