2022. június 22.
Milyen légkondicionálót telepítsünk otthonunkban?

Sajnos a klímaváltozás következtében már hazánkban is egyre forróbbak a nyarak és bizony manapság már hatalmas kihívást jelent ezen időszak átvészelése, főképp, ha otthonunk fekvése nem a legszerencsésebb, illetve ha tetőtérben, vagy a legfelső szinten élünk.

Emiatt aztán egyre kevésbé számít extrának, ha egy ingatlan megfelelő légkondicionáló berendezéssel bír, sőt, tulajdonképpen lassacskán alapfelszerelésnek is tekinthető. Amennyiben a mi otthonunk nem rendelkezik légkondicionálóval, és úgy érezzük, hogy eljött az ideje annak, hogy beszereltessük, akkor nem árt, ha alaposan felmérjük a pontos igényeinket, no és persze az ingatlan tulajdonságait is számba kell venni, hisz csak így érhetjük el a kívánt eredményt. Mindenekelőtt fontos tisztában lennünk azzal, hogy a ház – avagy a lakás – megfelelő szigetelése létfontosságú annak érdekében, hogy a levegő hűtése gazdaságosan megvalósítható legyen. Ennek megfelelően érdemes a külső szigeteléssel, illetve a nyílászárók cseréjével kezdeni a projektet, főleg akkor, ha ezek állapota már nagyon rossz.

Amint a feltételeket megteremtettük, következhet a megfelelő eszközök kiválasztása. Ez egy kardinális pont, ugyanis nem csak arra kell nagy hangsúlyt fektetni, hogy a kellő teljesítménnyel rendelkező modelleket vegyük meg, hanem arra is, hogy az otthonunk felépítését figyelembe véve a megfelelő mennyiségű légkondit szereltessük be. Amennyiben ezt valamilyen körülmény nem indokolja, akkor mindenképpen maradjunk a split klímáknál, és lehetőleg a legkorszerűbb, inverteres modellek közül válasszunk egy minőségibb darabot. A teljesítményt inkább úgy célozzuk be, hogy a szükségesnél többet tudjon – hisz úgysem pörög maximumon, ha nincs rá szükség – és bizony az sem árt, ha a hűtés mellett fűtésre is képes a készülék, hisz telente előfordulhat, hogy hirtelen kellene befűteni, erre pedig semmi sem alkalmasabb a klímánál. Összességében ez egy komoly beruházás, ám ha megfontoltan választunk és hosszú távra tervezünk, akkor idővel megtérülnek a költségeink.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs