2021. július 04.
Milyen kávéfőzőt válasszunk?

Aki egyszer belekóstol a kávézás művészetébe, azt az többé nem ereszti. Noha a kávéházi élmény otthon nem egyszerű pótolni, idővel nagyon sokan eljátszanak a gondolattal, hogy beszereznének valami komolyabb készüléket, amivel kényelmesen és bármikor kiváló minőségű kávét készíthetnek. De a főzők végtelen tengeréből melyik készüléket érdemes megvenni?

A legegyszerűbb masinák az úgynevezett filteres kávéfőzők, ezek már hosszú évtizede velünk vannak, főképp Amerikában van nagy divatja, ahol a kávét inkább mennyiségre, mintsem minőségre mérik. Ezeknek a gépeknek épp ez a lényege: a kávéval töltött filteren át csöpögteti lassan a forró vizet, így a végeredmény egy alacsony koffein- és íz világú lé lesz, amiből akár egy nagy bögrényit is meg lehet inni egyszerre. Azoknak, akik nem szeretnek pepecselni, ám kiváló végeredményre vágynak, sokkal jobb választás egy kapszulás, vagy podos gép. Itt nem szükséges darálni, kávét töltögetni, egyszerűen csak behelyezzük a kapszulát, lenyomjuk a gombot és kész is a hibátlan presszó, vagy hosszú kávé.

Az igazi ínyencek azonban szeretik a saját kezükbe venni az irányítást. Kiválasztani, hogy pontosan milyen kávéból, milyen finom darálással mennyi mennyiség főjjön le, sőt, az igazán profik még a nyomást is maguk állítják be. Ha mi is ilyenek vagyunk, akkor kétféle választási lehetőség áll előttünk. Vagy beruházunk egy automata kávégépre, amin csak a beállításokat kell megejtenünk, onnantól pedig mindent a masina végez, a darálástól kezdve, vagy pedig maradunk a hagyományosabb módszernél és egy presszó kávéfőző mellett tesszük le a voksunkat. Ha így döntünk, akkor azzal azonban számoljunk, hogy be kell szereznünk a gép mellé egy jó minőségű darálót is, hisz a legalább annyi múlik a tökéletesre daráláson is, mint a főzésen.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs