2022. február 23.
Milyen erős naptejet válasszunk?

Az ezredfordulót követően egyre többször és több forrásból lehet hallani a figyelmeztetést, miszerint a nap sugaraival nagyon kell vigyázni és az egészségének megóvása érdekében a melegebb hónapokban folyamatosan védeni kellene a bőrünket naptejjel.

Szerencsére ez szép lassan rutinná is vált a legtöbbünknek, ám a megfelelő termék kiválasztása még mindig problémát jelenthet, hisz óriási a választék nem csupán a gyártók tekintetében, de a faktorszámot illetően is. Az első – és teljesen logikus – gondolata ezzel kapcsolatban mindenkinek az, hogy minél magasabb ez a szám, annál nagyobb a védőhatás. Ez valóban így van, azonban érdemes tudni, hogy pontosan mit is jelent ez az érték. A faktorszám ugyanis azt jelöli, hogy mennyivel több időt tölthetünk a napon a leégés veszélye nélkül ahhoz képest, mintha nem használnánk semmilyen fényvédőt. Azaz ha tíz perc alatt égnénk le, akkor egy húsz faktor naptejjel kétszáz percet tölthetünk kint. Érdemes azonban ezt az értéket fenntartásokkal kezelni, hisz ezek laboratóriumi eredmények, ahol az izzadás, illetve a tökéletlen bőrre történő felvitel sem játszott szerepet.

Ennek tükrében viszont már aránylag könnyebb a dolgunk a választást illetően, hisz ha figyelembe vesszük a napozási szokásainkat, akkor könnyen lehet, hogy teljesen felesleges a csúcskategóriás terméket választanunk – akár százfaktoros védelemmel -, ha csak tíz-húsz percet töltünk napozással. Arra azonban mindig nagyon figyeljünk oda, hogy minőségi, bevizsgált terméket válasszunk, és amennyiben nagyon izzadunk, vagy fürödtünk, strandoltunk, akkor ne sajnáljuk rá az időt és kenjük be magunkat újra, hisz csak így lesz teljes a védelem. Kisgyerekek esetében ha tehetjük, kerüljük a kémiai védelemmel operáló naptejeket és válasszunk olyat, ami mechanikai módszerekkel óvja a kicsik bőrét – ezek a termékek drágábbak, ám sokkal kevesebb vegyszert tartalmaznak -. Valamint azt is érdemes figyelembe venni, hogy még fényvédő használata mellett is szerencsésebb inkább a reggeli, vagy a késő délutáni órákban kifeküdni barnulni, hisz ilyenkor a napsugarak kevésbé erősek.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs