2016. január 02.
Milyen egészséges köretek vannak?

Napjainkban lépten-nyomon hallunk a súlycsökkentés egészségre gyakorolt hatásáról, és ezzel egyidejűleg a táplálkozási szokások megváltoztatásáról. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a sikeres fogyás körülbelül hetven százalékban múlik azon, hogy milyen alapanyagok kerülnek rendszeresen az asztalra.

[wp_ad_camp_1]

A hazai háziasszonyok rendszerint a burgonyát, a rizst, vagy a tésztát választják, s ezek felhasználásával remek köretek varázsolhatóak a tányérra a pörköltek, mártások, sült és panírozott finomságok mellé. Lemondani semmiképpen nem kell mindezekről akkor sem, ha diétázunk, ám a fehér rizs helyett javasolt a barna változat, és a tésztából is érdemes a szénhidrátcsökkentett mellett letenni a voksot. A burgonyával egyes diéták megengedőbbek, mások nem annyira, de ha kevesebbet szedünk a püréből, már azzal is sokat tettünk a fogyás érdekében. Célszerű az olyan, talán kevésbé ismert köreteket is meghonosítani a konyhában, mint a bulgur, a hajdina, a zab, vagy a gersli.

Ezekkel gyakorlatilag kiváltható a tészta, a rizs, és remek ételek készíthetőek belőlük, akár hús felhasználása nélkül is. A párolt zöldségek is megállják a helyüket köret gyanánt, de arra figyeljünk, hogy inkább maradjanak egy kicsit roppanósak, de ne főzzük szét őket. Így az értékes vitaminok egy része is megmarad bennük, a rostok emésztésre gyakorolt jótékony hatásáról már nem is szólva. A megfelelő fűszerek használatával minden nap más és más íz világ kerülhet az asztalra, és még az alakbarát köretek is igazi kulináris élvezetet nyújtanak.

A diéta nem kell, hogy feltétlen a lemondásokról szóljon, de az alapanyagokat megéri körültekintően kiválasztani. Bár kissé talán drágábbak lehetnek az egészséges köretek, de mivel lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaznak, így sokáig nem éhezünk majd meg tőlük, tehát végső soron úgy spórolhatunk segítségükkel, hogy közben a plusz kilóktól is megszabadulhatunk.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs