2022. január 28.
Milyen biztosításokat érdemes kötni?

Sokszor hallani, hogy a bajra csak akkor gondol az ember, amikor már megtörtént, sajnos azonban akkor már rendszerint késő. Rengetegen úgy gondolkodnak, hogy a biztosítás legtöbbször csak felesleges pénzkidobás és a biztosítók amúgy is megbízhatatlanok, ám az igazság az, hogy bizonyos esetekben igenis szükséges, hogy legyen biztosításunk.

Ez idáig rendben is lenne, ám amikor rászánjuk magunkat, hogy akkor most átnézzük a lehetőségeket és kötünk, akkor szembesülünk azzal, hogy ezernyi konstrukció létezik és fogalmunk sincs, hogy számunkra melyik a legideálisabb. Arról, hogy melyik biztosító melyik lehetősége a legmegfelelőbb, arról egy biztosítással foglalkozó szakember tud pontos felvilágosítást adni – szerencsés, ha közeli ismerős foglalkozik ilyennel, mert ő biztos, hogy csak a mi javunkat akarja majd -, ám mielőtt ténylegesen ajánlatot kérünk, érdemes átgondolni, hogy pontosan mit szeretnénk biztosítani. Az ugyanis nagyon nem mindegy – a biztosítás díját tekintve sem -, hogy hány fajta szerződés tervezünk megkötni.

A legtöbben általában lakásbiztosítást kötnek, akinek csak egy biztosítása van, az általában ez. Érthető, hisz a költsége aránylag alacsony, ám nagy baj esetén – amilyen mondjuk egy lakástűz -, óriási segítség. Ezen nem szabad spórolni, hisz akár egy élet munkája válhat semmivé percek alatt, ha nincs biztosítva. Ez után következik a kockázati életbiztosítás kérdése. Ez ugye olyan konstrukció, amely csak baj esetén fizet – ám akkor jelentős összeget -. Ha nem történik semmi gond, akkor csak fizetjük, fizetjük, míg egyszer majd megszűnik (többnyire azért, mert elértünk egy bizonyos kort). Amennyiben egyedülállóak vagyunk és senkiről sem gondoskodunk, akkor nincs túl nagy jelentősége. Azonban ha mi vagyunk a családfenntartók és a jövedelmünk kritikus szükséglet, akkor mondhatni, hogy kötelező kötni életbiztosítást. Ha drága autónk van, akkor érdemes megfontolni a CASCO-t is, hisz költséges kár esetén nagy segítséget jelent. Ugyancsak érdemes átgondolni, hogy vagyontárgyakra külön kössünk-e szerződést. Sokszor érdemes, hisz nem jelent nagy kiadást, ám ha például drága elektronikai eszközeink vannak, akkor jól jöhet. Egy valamin azonban soha se spóroljunk: ha külföldre utazunk, akkor mindig kössünk utasbiztosítást, még a legrövidebb kirándulásokra is.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs