2021. január 20.
Milyen az agyagos talaj?

Az új kertészeknek azt tanítják, hogy a törékeny, agyagos talaj nagyszerű a kertjük számára, mert visszatartja a vizet, de könnyen elvezet. A kertészkedéshez nem szükséges magas fokú végzettség, viszont néhány kifejezés, például a “jó vízelvezetésű” talaj és még az „agyagos talaj” is megtévesztő lehet. Mindenki tudja, hogy nagyszerű talajra van szüksége a nagyszerű növények termesztéséhez, de mi ez a varázslatos agyagos talaj?

[wp_ad_camp_1]

Az agyagos talaj majdnem azonos mennyiségű homokból és iszapból áll, egy kicsit kevesebb agyaggal. Jó arány egyenként 40 százalék homok és iszap, 20 százalék agyag. Általában véve az agyag az ideális talajösszetételt írja le a legtöbb kerti növény számára. Egyes növények kedvelik a homokos vagy sziklás talajt, mások pedig még az agyagot is. Az agyag tápanyagokat tartalmaz a növények táplálásához, és olyan textúrájú, amely elég hosszú ideig visszatartja a vizet ahhoz, hogy a növényi gyökerek hozzáférhessenek, mégis jól vezet vizet, ami azt jelenti, hogy a víz végül elfolyik, így a gyökerek nem ülnek a vízben és nem rothadnak. Jó talaj nélkül a növények küzdenek a túlélésért, és általában további etetést és öntözést igényelnek.

Bár lehetséges, hogy az agyag természetes módon jelen legyen a kertben kiválasztott területen, valószínűbb, hogy az őshonos talajnak szüksége lesz némi segítségre az ideális összetétel eléréséhez. A kerti talaj javítása nem gyors munka, de több haszonnal jár, mintha nem foglalkozna vele. A vályog három alkotóeleme – a homok, az iszap és az agyag – közül a homokszemcsék a legnagyobbak. A homok nem tartja be a nedvességet, de jó szellőzést és vízelvezetést biztosít. Az ellenkező végén az agyag részecskék sokkal kisebbek és könnyen tömöríthetők. Ettől az agyag nagyszerű anyag a téglákkal való építéshez, de nem annyira kiváló a víz, a levegő és a növényi gyökerek átengedéséhez. Az agyag azonban általában nagyobb tápanyagtartalmú, mint a talaj többi alkotóeleme.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs