2020. december 31.
Milyen a mediterrán építészet?

A mediterrán stílusú házak vörös cseréptetőikről, stukkó külsőről és díszes boltívekről ismertek az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb építészeti típusaként. Bár a mediterrán építészet eredetileg Olaszországból, Portugáliából, Spanyolországból és a Földközi-tenger más országaiból merített ihletet, az idő múlásával Franciaország, Görögország és Marokkó, valamint más országok hatásai csatlakoztak a keverékhez.

[wp_ad_camp_1]

Mivel a mediterrán építészetnek annyi kulturális hatása volt, más néven spanyol gyarmati, morrocai, Mission Revival és Neo-Mediterrán néven is emlegethető. A hatások és a stílusbeli különbségek ellenére az összes mediterrán stílusú otthon pihentető visszavonulást jelent, amely összeköti a háztulajdonost a természettel. A mediterrán házak nagy ablakokkal és ajtókkal rendelkeznek, amelyekből az udvarra, teraszra vagy erkélyre nyílik kilátás. A ház úgy lett kialakítva, hogy keveredjen természetes környezetével.

Sok építészeti stílushoz hasonlóan a korai mediterrán otthonokat is az építők rendelkezésére álló anyagokkal építették, például a vályogból (amely szalmából és agyagból készül) texturált, stukkós bevonattal és agyaggal a megkülönböztető, vörös tetőcserepek számára. A ma ismert mediterrán otthonokat és épületeket mediterrán újjászületésnek nevezik, és azért építették őket, hogy megragadják a mediterrán villa melegét, gazdagságát és pihenését. Noha a stílust eredetileg nyilvános helyeknek, például szállodáknak és tengerparti üdülőhelyeknek tartották fenn, a Mediterranean Revival építészetet amerikai építészek népszerűsítették Floridában és Kaliforniában – úgy vélték, hogy a nyugodt stílus jól működik a régiók éghajlatán és életmódján. Az 1920-as években a Mediterrán Ébredés hatalmas fellendülést tapasztalt, amikor az amerikaiak azt akarták, hogy otthonuk tükrözze ezeket az eszméket.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs