2021. január 19.
Milyen a Haussmann építészet?

A Haussmann (vagy Haussmann-féle) építészet a 19. századi építészet alapvető párizsi stílusára utal, amely még mindig meghatározza Párizst, és amelynek tartós vonzerejével Párizs a világ egyik leglátogatottabb és legkedveltebb városa lett.

[wp_ad_camp_1]

A Haussmann-építészet története III. Napóleon azon vágyával kezdődött, hogy Párizst egy zsúfolt, túlzsúfoltságtól és betegségektől sújtott középkori városból egy összetartó, fényben és levegőben teli modern várossá változtassa. Kinevezték Georges-Eugène Haussmann városi prefektust, aki 1853 és 1870 között Párizs radikális újragondolását felügyelte, hatalmas társadalmi és polgári felfordulást okozott, és a történelem egyik leghíresebb és legvitatottabb várostervezőjévé vált. Napóleon elképzelésének megvalósítása érdekében Haussmann szűk, kanyargós utcákat szorosan középkori épületekkel szegélyezett, és egyenes, széles sugárutakat és sugárutakat hozott létre tömbönként, elegáns kőből épült bérházak után, amelyek újradefiniálták és egységesítették Párizs megjelenését. A felújítás új parkokat és tereket, kioszkokat, utcai lámpákat, a gazdag Palais Garnier operaházat, valamint a város víz- és csatornarendszerének korszerűsítését is magában foglalta.

A Haussmann építészet klasszikusan szép, tömegnek tetsző építési stílus hírnevét élvezheti, amely ma is népszerű és időtlen vonzerőt kölcsönöz Párizsnak, de a Haussmann lakásait egy másik évszázadban építették. A mai ingatlanpiacon az emeleti lakások általában több pénbe kerülnek, és kívánatosabbnak tekintik őket. Nagyrészt azért, mert a Haussmann-lakásokat még a liftek általánossá válása előtt építették, a felső emeletek kevésbé voltak kívánatosak. Manapság néhány épületben vannak olyan retro liftek, amelyek az épület elrendezésétől függően egy emelettel feljebb vagy egy emelettel a felső előtt kezdődhetnek.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs