2022. április 28.
Mikor jó ötlet hitelre lakást venni?

Sokan esküsznek a hitelmentes életre, míg szakember álláspontja szerint ha okosan tervezünk, akkor a hosszú távú költségvetésben igenis helye van, helye lehet a kölcsönöknek.

Ahogy a régi mondás is tartja, mindig csak addig szabad nyújtózkodni, ameddig a takaró ér. Ez a gondolat az ingatlanvásárlásra fokozottan igaz, így mielőtt belevágunk, nagyon alapos számításokat kell végezni, a lehető legtöbb rizikófaktorral számolva. A legnagyobb hiba ugyanis, amit sokan elkövetnek az az, hogy feltételezik, hogy a jelenlegi élethelyzetük a következő tíz-húsz évben változatlan lesz – ha pedig mégsem, akkor csak az jöhet szóba, hogy a jelenleginél jobb lesz -. Ez azonban sajnos sok esetben nem így van. Bármikor közbeszólhat az élet, akár egy betegség, akár egy baleset formájában, de az sem kizárt, hogy megszűnik a munkahelyünk – ez még aránylag könnyen orvosolható -, és az sem, hogy egy rossz döntés miatt becsődöl a vállalkozásunk – ez viszont nagyobb gond lehet -. Mindemellett pedig tőlünk teljesen független tényezők is erősen befolyásolhatják, hogy mondjuk egy hitelre vett lakás törlesztő részletét mekkora áldozatok árán tudjuk fizetni.

Pénzromlás, infláció, kamatemelések – ezek mind-mind keresztbe húzhatják a számításunkat. A lista pedig korántsem ennyi, de már ebből jól látszik, hogy miért is kell nagyon alaposan megtervezni minden ilyen adásvételt és a lehető legpesszimistább módon tervezni. Persze aközött is különbség van, hogy a vételár nagy részét teszi-e ki a hitel, vagy csak pótlásként – mondjuk 20-30 százalék – tekintünk rá. Ha duplájára emelkedik a havi fizetendő összeg, azt is különösebb probléma nélkül ki tudnánk fizetni? Ha elveszítjük a bevételünket – vagy ha családról van szó, akkor az egyikünk elveszíti – akkor mennyi ideig nem érzi meg azt a családi költségvetés? Vannak pluszban tartalékaink? Emellett azonban figyelni kell a világ változásaira is. Ha közép és hosszútávon kamatemelés várható, akkor minél tovább várunk, annál rosszabb kondíciókkal kapunk majd hitelt, és az addig eltelt időben félretett pénzünk el fog fogyni a plusz kamatokra. Nagyon sok összetevős kérdés ez tehát, így ennek megfelelően rendkívül alapos utánajárást követel.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs