2022. június 08.
Mikor érdemes párterápiára menni?

Amikor az emberek meghallják a pszichológus, pszichiáter, vagy a párterápia kifejezést, akkor sajnos még mindig sok esetben a szégyennel párosítják össze mindegyiket fejben. A nyugati világban már régóta az élet természetes velejárója, hogy időnként a lelki és mentális problémákkal is szakemberhez kell fordulni, ám nálunk ez még mindig gyerekcipőben jár.

Különösképp elutasítóak sokan a párterapeutákkal kapcsolatban, egyrészt azért, mert úgy érzik, hogy az intim problémáikat nem szeretnék megosztani egy idegennel, másfelől pedig nem is nagyon hisznek az ülések sikerességében. Mindez már csak azért is érthetetlen, mert a statisztika szerint a válások közel fele – nagyjából negyvenöt százaléka – válással végződik, azaz krízishelyzetben minden szalmaszálba érdemes belekapaszkodni ahelyett, hogy elutasítóan gondolkodunk. Akik pedig mégis rászánják magukat, azok sok esetben csalódottan távoznak, egy-egy ilyen alkalom ugyanis nem csodatétel, és pláne nem arról szól, hogy a terapeuta valamilyen varázs módszerrel egy csapásra helyre teszi az évek, évtizedek alatt kialakult ellentéteket.

Nagyon nem mindegy ugyanis az sem, hogy mi vezetett a pár elhidegüléséhez. Megcsalás, netán csak az unalom? Vagy egészen más irányba fejlődtek, és bár régen jól működtek együtt, ma már egyáltalán nem kompatibilisek egymással? Ezernyi oka lehet annak, hogy egy párkapcsolat megromlik, és bizony fájó tény, de nem mindegyiket lehet – és nem is mindegyiket érdemes – megmenteni. Számtalan olyan házasság létezik, ahol csak a gyerekek megléte tartja egyben a feleket – és általában ez senkinek sem jó, még a kicsiknek sem -. A párterápia azonban ilyen helyzetekben is segíthet, hisz sokszor a cél az, hogy a felek merjenek lépni végre és békében külön válhassanak. Ha pedig olyan ok áll a háttérben, amin lehet javítani – ilyen a figyelem, vagy épp a megfelelő kommunikáció hiánya -, akkor a terapeuta a megfelelő eszközök segítségével újra a helyes útra tudja terelni a kapcsolatot. Ehhez persze mindenképpen szükség van a felek aktív akaratára és részvételére, ám egy próbát minden esetben megér a dolog.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs