2022. április 02.
Mikor érdemes második autót is tartani?

Legtöbbünk számára az autó nem több, mint használati tárgy, ami elvisz A-ból B-be és ennek megfelelően a legfontosabb elvárásunk, hogy ezt az esetek minél nagyobb részében hibátlanul megtegye.

Ennek megfelelően túlságosan nagy feneket nem kerítünk annak sem, hogy milyen márka és milyen típus, az meg aztán végképp teljesen lényegtelen, hogy milyen színű. Ezzel szemben vannak, akik megrögzött autósok, közülük pedig nem egy úgy gyűjti a négykerekűeket, mint ahogy mások a bélyeget, ám ha nem vagyunk fanatikusok, akkor ez nem a legjobb hobbi, mert az autók folyamatos törődést, karbantartást és nem utolsósorban jelentős pénzt igényelnek, arról nem is beszélve, hogy egy embernek csak nagyon ritkán van valóban szüksége két kocsira. Ennél fogva aztán az autó tulajok többsége beéri egyetlen egy járművel, cserébe viszont azt legalább tényleg rendben tartják. Ez a szisztéma pedig több, mint működőképes, nagyjából egészen addig, amíg az ember családot alapít és gyermeke nem születik.

Ettől a pillanattól fogva ugyanis egy kicsit megváltozik az autóhoz fűződő viszony és az elvárások. Egy szedán már nem igazán elégíti ki a helyigényt – pláne nem két gyerkőcnél -, ráadásul egyre sűrűbben fordulnak elő olyan alkalmak, amikor úgy érezzük, hogy jó lenne, ha lenne még egy kocsi a családban, mert apa azzal megy dolgozni, de közben anyának vinnie kellene a gyereket orvoshoz, óvodába, iskolába, és még ezernyi helyre. Ilyen esetekben pedig okos döntés lehet, ha beszerzünk még egy négykerekűt, ám jó, ha nagyon megfontoljuk, hogy milyet választunk. A legoptimálisabb talán az, ha a családi verda – ami jó nagy és kényelmes, akár egy nappali – mellé egy kis városi rohangálós – relatíve igénytelen – második autót veszünk, ami nem sínyli meg, ha csak rövid távokra használjuk, és amiben a kopó alkatrészeken kívül jó eséllyel nem sok mindent kell javítani. Persze ezek nem olyan komfortosak, és nagyjából semmi presztízsértékük nincs, de legyünk tudatosak és ezzel egy pillanatig se foglalkozzunk. Hisz az autó tényleg csak egy használati tárgy, és ha a feladatát megbízhatóan ellátja, az bőven elég.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs