2022. február 28.
Mikor érdemes hitelt felvenni?

Háromféle ember létezik. Az egyik szerint a hitel ördögtől való találmány és foggal-körömmel küzd azért, hogy egész életében távol tartsa magát ezektől a banki termékektől.

Aztán ott vannak azok, akik hitelt hitelre halmoznak és szerencsétlenebb esetben egyszer csak bekerülnek egy olyan adósságcsapdába, amiből csak hatalmas áldozatok árán – vagy még úgy sem – tudnak kikecmeregni. Javarészt ők azok, akik elriasztják az első kategóriába tartozókat a kölcsön felvételétől. Aztán van a harmadik kategória, akik tisztában vannak azzal, hogy van olyan cél és olyan élethelyzet, amikor egy jól megválasztott hitel igenis tud jó döntés lenni. Ezek a pénzügyileg tudatos, tájékozott emberek, akik nem kapkodnak és nem hoznak hirtelen döntéseket, főleg nem, ha az hosszútávon érinti az anyagi helyzetüket.

De mégis mikor jó döntés a kölcsön, és mikor érdemes messzire elkerülni? Nos, az emberek hiteligénylése legtöbbször két fő kategóriába sorolható. Vannak a lakáscélú kölcsönök, illetve a bármilyen egyéb célra – ilyen a személyi, illetve a vállalkozói hitel – felhasználható verziók. Ha lakást szeretnénk venni, akkor bizony számolni kell. Ha jobban járunk a hitellel, mint azzal, ha évekig gyűjtünk még és közben a félretett pénzünk elinflálódik, emellett pedig megerőltetés nélkül tudnánk fizetni a törlesztő részleteket, akkor gyaníthatóan bölcsebb, ha nem várunk és beleugrunk a vásárlásba. Ha kétségeink vannak a számításainkat illetően, akkor konzultáljunk egy pénzügyi szakemberrel, aki elenyésző összegért cserébe segít meghozni a legjobb döntést. Személyi kölcsönök esetében nehezebb a dolgunk. Ezekhez a hitelekhez legtöbbször akkor nyúlnak, ha nagyon ég a ház és valami váratlan kiadást kellene gyorsan eszközölni. Azonban ha nem életbevágó a dolog, illetve ha a cél a jövőben nem termel pénzt, akkor próbáljuk meg inkább összegyűjteni a szükséges összeget, tekintve, hogy ezek a kölcsönök jelentősen kedvezőtlenebbek, mint például a lakáshitelek. Ha azonban befektetésre, vagy a vállalkozáshoz vesszük fel a pénzt, és az garantáltan nagyobb hozamot generál, mint amennyibe a hitel kerül, akkor a személyi kölcsön is jó döntés lehet.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs