2021. május 02.
Miért nem virágoznak a díszfáim?

Amikor virágos díszfát ültet, az egyik fő vonzerője általában az, hogy virágzik. Természetesen a virágzási időszak legjobb esetben is csak néhány hétig tart, de az udvaron megjelenő szín- és/vagy illatcsepp a kertészeti év csúcspontja, és ez olyasvalami, amire számíthatunk, különösen hosszú tél után. De mi van akkor, ha nem virágzik a japán cseresznye, vagy más virágzó fa?

[wp_ad_camp_1]

A virágzás elmulasztásának több oka lehet. A fának meg kell felelnie a helyi éghajlatnak, a túl meleg hely ugyanolyan káros lehet, mint ahogy a túl hideg is. Megkövetel egy bizonyos típusú talajt, megfelelő mennyiségű fényt, elegendő műtrágyát a megfelelő tápanyagtartalommal és a megfelelő metszést a megfelelő időben. Ha egy fa nem virágzik, de egyébként egészségesnek tűnik, akkor előfordulhat, hogy az éghajlat egyszerűen túl hideg a faj és a fajta számára. A virágrügyek kevésbé ellenállóak, mint a levélrügyek, ezért egy fa túlélheti a hideg telet -30 fok alatti hőmérsékleten, virágait azonban a hideg elpusztítja.

Mivel egy teljes fát nem lehet megvédeni a hidegtől, nem sokat tehetünk azon kívül, ha olyan fajtákat ültetünk, amelyek megfelelnek a helynek és éghajlatnak. Még akkor is, ha egy fa tökéletesen megfelel a helyi éghajlatnak, a súlyos késői tavaszi fagy károsíthatja a virágrügyeket, és abban az évben emiatt nem virágzik a fa. Az elégtelen nedvesség hatással lehet egy fa virágzására, bár előfordulhat, hogy nem azonnal látja annak hatásait. Ha súlyos, hosszan tartó aszály van, amikor a fák rügyei a következő évadra fejlődnek, és nem kapnak külön vizet, akkor a következő tavasszal nem virágozhatnak. Ennek elkerülése érdekében szárazság idején mindenképpen öntözze meg a fát. Ha egy fát rossz időben vagy túl erősen metszettek, előfordulhat, hogy nem virágzik, mert a virágrügyeket véletlenül eltávolították a folyamat során; ehelyett sok vegetatív növekedést fog elérni, amelyet a metszés ösztönöz.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs