Amikor a nyár őszbe vált, és az utazók elvonulnak a tengerpartokhoz, a dél-spanyolországi Andalúzia városai a legmegfelelőbb kiruccanást jelentik. Az ország nagyvárosaihoz és szigeteihez képest alulértékelt, szerény városok – lenyűgöző természeti hátterekkel és fenséges mór építészettel – a legidillibb helyszíneket kínálják az utazáshoz és a pihenéshez.
Gondoljon a ropogós reggelekre és a meleg délutáni napsütésre, ahol a kémények illata és a megdöbbentő csend emlékezteti arra, hogy hivatalosan is elhagyta a városi nyüzsgést. Igazi spanyol módra itt minden út és túraútvonal (gyakran olajfaligetek között vagy fekete patás ibériai disznók kíséretében) nemcsak emlékeztetik Önt, hogy honnan származnak a legfinomabb ételek, hanem gyakran a következő étkezéshez is vezetik majd. A dél-spanyolországi őszi ételeket Aracenában lehet a legjobban megkóstolni, ahol a régió – és vitathatatlanul az ország – legjobb jamón Ibéricója található. Ennek bizonyítéka a Feria de Jamón (sonkavásár), amelyet októberben vetélkedőkkel, kóstolókkal és sonkaközpontú tapastúrákkal ünnepelnek. A sonkát zöldségre szeretné cserélni? Túrázzon át a tölgyfákon keresztül a Ruta del Valle Escondido-n a szomszédos Linares de la Sierra városba ebédelni. Az ősz teljes megünneplése a helyi termékekkel és igen, az ibériai sertéshússzeletekkel lesz tökéletes, amit az étkezőben dübörgő régi kőkandalló tesz még festőibbé.
Alig több mint egy órás autóútra Sevillától, és a Grazalema Sierra lábánál található El Bosque, ami a városi élettől távol van. A fehérre meszelt város meredek, kanyargós utcái furcsa otthonok és festői kilátók mellett vezetnek el, amelyek megérik a túrázást. Fogyasszon el egy hagyományos andalúz reggelit jamónból, olívaolajból és paradicsomból pirítóssal a Venta Juliánban, majd induljon el a buja, folyóparti ösvényen Benamahoma faluba. Útközben gyűjtsön fügét és gesztenyét, és álljon meg ebédelni, mielőtt visszamenne El Bosque-ba.