2020. június 18.
Miért érdemes fokhagymát fogyasztani?

Vannak olyan alapanyagok, melyeket a konyhában nem csak fenséges ízük, de a szervezetre gyakorolt jótékony hatás miatt is szoktunk fogyasztani. Tipikusan ilyen a fokhagyma, amelyet szuperélelmiszerként is számon tarthatunk. Fenségessé varázsolja a legegyszerűbb ételeket is, ráadásul erős antibakteriális hatással rendelkezik.

[wp_ad_camp_1]

A fokhagyma hatása a szervezetre rendkívül jótékony. Nem véletlen használták már évezredekkel ezelőtt is, hiszen tisztító, gyógyító hatásai már akkor bebizonyosodtak. Szaporítása gerezdekről történik, hazánkban a 15. század óta termesztik. Nem csak levesek, főzelékek, saláták és húsok fűszerezéséhez bizonyul ideálisnak, hanem nyersen is érdemes fogyasztani. Akár az antibiotikumok szedését is kiküszöbölhetjük azzal, ha naponta kb. fél fej fokhagymát elfogyasztunk. Természetesen a nyers fokhagymát nem mindenki tudja gond nélkül elfogyasztani. Számukra jó tipp lehet a gerezdek eldarabolása, és mintegy gyógyszerként, vízzel bevenni. Elkerülhetjük a kellemetlen fokhagymás leheletet, ám másnap a bőrön keresztül biztosan távozni fog az illóolaj.

A fokhagyma antibakteriális hatóanyagai között kiemelt jelentőséggel bír az allicin, amely a rákos sejtek burjánzását is megakadályozhatja. A gyógy-és fűszernövény egyébként sokféle vitamint, fehérjét és ásványi anyagot is tartalmaz, így járul hozzá az immunrendszer erősítéséhez. A modern orvostudomány is igazolta, hogy a fokhagyma rendszeres fogyasztása csökkenti a magas vérnyomást, fertőtleníti a beleket, elősegíti az emésztést, és a máj működését. Gyógyhatásait bebizonyította cukorbetegség, szívbetegség, rák és AIDS kapcsán is, de erős antibiotikumként megfázás, torokgyulladás esetén is jó szolgálatot tehet. Fogyaszthatjuk akár étrend-kiegészítőként is, de a leginkább hatékonynak mégis a nyers fokhagyma számít.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs