2022. szeptember 24.
Mi a vörös juhar?

A vörös juhar (Acer rubrum) egy őshonos fa az Egyesült Államok keleti és északi középső részén, a Sapindaceae (szappanbogyó) család tagja. Az Egyesült Államok Erdészeti Szolgálata szerint a vörös juhar a legelterjedtebb fa az Egyesült Államok keleti részén. Gyorsabban növekszik, mint a norvég juhar vagy a cukorjuhar, de lényegesen lassabban nő, mint az ezüstjuhar, így jobb választás a városi tereprendezésben.

Elterjedési területének északi részén a vörös juhar általában nedves aljzatokban vagy nedves erdőkben található, de délebbre a szárazabb sziklás területeken is megtalálható. A vörös juharfákat találóan az ősszel megjelenő gyönyörű élénkvörös lombozatról (vagy néha narancssárga vagy sárga is lehet) nevezték el. Ez a meglehetősen minimális szükségletekkel együtt kedvelt tájnövényévé teszi Észak-Amerika nagy részén. Annak ellenére, hogy képes akár 70 lábra is megnőni, a fejlett területeken ritkán lesz 40 lábnál magasabb. Ez a fa kiválóan alkalmas arra, hogy négy évszakra nevelje. A vöröses szín nem csak ősszel mutatkozik meg, hanem a tavaszi virágokon és télen a vöröses száron is. Ha fényes lombozatú fát remél, a legjobb, ha vagy ősszel vásárolja meg a fát (hogy személyesen is megtekinthesse a színét), vagy vásároljon egy helyi faiskolában, amely konkrét információkat tud adni a fáról. A lombkorona viszonylag alacsony, ezért csak olyan helyre ültessük, ahol a magasság nem jelent gondot.

Márciustól májusig kis piros virágok jelennek meg. A vöröses “helikopter” gyümölcs/mag hüvelyek kora tavasszal jelennek meg, mielőtt a levelek kibújnak. A levelek két-öt hüvelyk hosszúak, a klasszikus 3-5 karéjos szerkezettel, amely a juharokra jellemző. Amikor tavasszal először kibontakoznak, a levelek vöröses árnyalatúak, amelyek kinyílásakor zöldre váltanak.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs