2020. szeptember 16.
Mi a TLS és az SSL?

A kiberbiztonság egy igazi aknamező a sok rövidítés miatt. Lehet, hogy nem tudja, mit jelent az SSL vagy a TLS, pedig ezek fontosak. A TLS miatt a hackerek nem tudnak leskelődni az Ön forgalmában és ellopni a hitelkártya adatait, miközben Ön online banki szolgáltatást használ. De hogyan működik? Olvassa el, hogy mindent megtudjon az SSL tanúsítványokról és a TLS-ről.

[wp_ad_camp_1]

Az SSL (Secure Socket Layer) és a TLS (Transport Layer Security) egyaránt kriptográfiai protokollok, amelyek titkosítják és hitelesítik az ügyféltől (azaz a webhelyet kérő eszköztől) egy szerverre, gépre vagy alkalmazásra utazó adatokat. Az SSL a TLS elődje. Az SSL először 1995-ben jelent meg a nyilvánosság előtt. Ugyanakkor sok biztonsági rése volt, ezért egy évvel később az SSL v3.0 váltotta fel. Ez utóbbi sem volt tökéletes, ezért a TLS-t 1999-ben vezették be. A legtöbb eszköz és böngésző most átkerült a TLS v1.2-re. Sokan azonban annyira megszokták az SSL kifejezést, hogy a TLS-t SSL-ként fogják emlegetni. A legtöbben az SSL/TLS kifejezést használják az átmenet megkönnyítésére.

Az SSL/TLS együtt jár a HTTP-vel, és ez adja hozzá az S-t a „biztonsághoz” a HTTPS-ben. A HTTP (Hypertext Transfer Protocol) olyan alkalmazásprotokoll, amely adatokat továbbít egy webböngészőből egy webszerverre, vagy egyszerűbb kifejezéssel továbbítja a keresési eredményeket a böngészőbe. A HTTP-kapcsolatok azonban önmagukban nem biztonságosak. Ez olyan, mintha az adatokat küldené szabadon – bárki láthatja őket. A HTTP kiszolgáltatott a támadásoknak, ami azt jelenti, hogy bárki, aki a forgalom után kutat, ellophatja az Ön bejelentkezési vagy hitelkártyaadatait. Ezért vezették be a HTTPS-t. Ez egy kombinációja a HTTP-nek, amely az adatátvitel mechanikáját kezeli. Az SSL /TLS titkosítással az Ön adatai sokkal biztonságosabbak – bárki, aki a forgalmát szemléli, most csak kódolt adatokat láthat. Manapság a legtöbb webhely HTTPS-t használ.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs