2021. november 28.
Mi a teendő az amarillisz virágzása után

Az amarillisz gyönyörű, nagy, tölcsér alakú, lenyűgöző színekben pompázó virágfürtjével mindenkit elkápráztat amikor virágzik. Ha az amarillisz virágzik, nem kell kidobni őket. A virágzás utáni megfelelő gondozással az amarillisz évekig is virágzik.

Az amarilliszt általában cserepes szobanövényként vagy hagymásként árusítják az ünnepek körül. A következő évben, sőt évről évre újravirágzik az amarillisz, csak némi tervezést és fokozott odafigyelést igényel, mindenekelőtt az öntözési ütemezés és a megfelelő hőmérséklet beállításával. Mivel ennek a trópusi növénynek a virágzását a nedvesség szabályozza, amely teljes mértékben az Ön kezében van, beállíthatja azt az időpontot, amikor az amarillisz következő virágzását tervezi. Az amarillisz, amely Közép- és Dél-Amerikában őshonos növény, nem esik át valódi nyugalmi állapotba. Ehelyett a hagymák a virágzás után pihenőidőn mennek keresztül, amely lehetővé teszi számukra, hogy felépüljenek és újra virágozzanak. Természetes élőhelyén, miután a növény elvirágzott, tovább növekszik. Ebben a virágzás utáni időszakban a folyamatos levélnövekedés biztosítja a fotoszintézist, ami viszont segít a növénynek energiát raktározni a hagymában a jövőbeni levelek növekedéséhez és virágzásához.

Végül a levelek megsárgulnak és leesnek, és a növény néhány hétre leáll, ami természetesen december környékén fordul elő. A pihenőidő végén az amarillisz újra növekedni kezd, először leveleket, majd egy vagy több virágszárat nyitva. A virágszárak növekedésének elmulasztása azt jelzi, hogy a növény nem gyűjtött össze elegendő energiát a virágzás utáni időszakban. Az amarillisz virágzás utáni gondozása három szakaszra oszlik: a levelek növekedése során a nyár végéig, a pihenőidőszak ősszel, valamint a késő ősszel/tél elejétől a tél közepéig terjedő újranövekedés és újravirágzás.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs