2020. október 10.
Mi a különbség az eszpresszó és a kávé között?

Mi különbözteti meg a kávét és az eszpresszót? A bab? Az őrlés? A főzési módszer? Most közelebbről megnézzük. Az eszpresszó és a kávé nem különbözik egymástól. Az eszpresszó egyfajta kávé. Pontosabban, ez a kávéfőzés olyan módszere, amely nagy víznyomás és finomra őrölt bab felhasználásával készít egy kis, tömény kávét.

[wp_ad_camp_1]

Míg a sötétben pörkölt bab történelmileg népszerűbb Olaszországban, ahol az eszpresszót találták ki, bármilyen típusú, bármilyen eredetű és bármilyen pörkölt kávébab felhasználható eszpresszó készítéséhez. Az eszpresszó egyik meghatározó jellemzője, koncentrált ízétől és sziruposabb testétől eltekintve, a crema néven ismert felső habréteg, amely a nagynyomású extrakciós folyamat mellékterméke. Az eszpresszó tejjel (vagy további vízzel) kombinálható más eszpresszó alapú italok, például macchiato, cortado, cappuccino, tejeskávé, lapos fehér, marocchino, americano stb. készítéséhez.

Sétáljon be bármely olaszországi kávézóba, és kérjen “eszpresszót”, és éppen azt kapja, amire számított – egy kicsi, erős kávét egy apró csészében, tetején egy krémréteggel. A helyzet az, hogy nem kellett “eszpresszó”-t mondani ehhez, és őszintén szólva egy olasz anyanyelvű ritkán tesz ilyet. A kávé az a mezőgazdasági termék, amelyből bármilyen kávét főznek, beleértve az eszpresszót is. Maga a kávébab valóban a kávé bogyójának magja. Az előállítási folyamat bonyolult, és többféleképpen is megteheti ezt, de röviden: a bogyó gyümölcsét lecsupaszítják, a magokat megerjesztik, végül megpirítják és kávévá főzik. A kávéfőzés a bab néhány oldható összetevőjének vízben történő kivonása, amit aztán megiszunk. Kávé nélkül manapság már nem is tudnánk működni. Mi a különbség tehát az eszpresszó és a kávé között? Nincs különbség, teljesen egyformák.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs