2020. május 14.
Mi a banánliszt?

Ezt a gluténmentes lisztet éretlen banán őrlésével készítik, ám mégsem olyan az íze, mint az édes gyümölcsnek. Ezenkívül tartalmaz antioxidánsokat és nagy mennyiségű rostot – körülbelül 3,4 gramm rost van egy fél csészében. Ez az oka annak, hogy a nagy adagok puffadást okozhatnak, ezért kezdje egy kis adaggal, és úgy növelje mindig az adagot.

[wp_ad_camp_1]

A banánliszt felhasználásának legegyszerűbb módja az, ha turmixhoz vagy protein shakehez adják hozzá. Kezdhet egy nagyon kis mennyiséggel, például egy teáskanállal, és a textúra nem befolyásol sokat az italán. Használhatja a salátaöntetek sűrítésére is – körülbelül egy evőkanál banánliszt elegendő egy csésze öntethez. Az öntet így azonnal sűrűsödik, és még sűrűbb is lesz, ha a hűtőszekrénybe hagyják. Ha nem tervezi, hogy a teljes banánlisztet egy ülés alatt elfogyasztja, akkor kevesebb banánlisztet használjon, hogy ne legyen az ízlésének túl sűrű az öntet. Ha esetleg maradna meg banánliszt, akkor azt legfeljebb egy hétig tárolhatja a hűtőszekrényben. Használjon banánlisztet „sült” termékekben is, például süteményekben.

Általában a diófélék, a datolya és a kakaópor alapanyagok összekeverésével vagy feldolgozásával készítik el ezt a banánlisztet, egy-két evőkanál banánliszt hozzáadásával felszaporodik a rost, és elősegíti a glikémiás reakciót, ha juharszirupot vagy mézet használna a további édesítéshez. A sütési receptekben a banánliszt helyettesítheti a fehér lisztet. Ha azt szeretné, hogy a keményítője aktív maradjon, akkor semmiképp se  melegítse azt, ugyanis melegítéskor hozzáférhetővé válik az emésztő enzimek számára, amik hatástalanná teszi rezisztens keményítővé válását. A fenti ötletek egyikének kipróbálásával a banánliszt igazán jó hozzávaló lehet, és kihasználhatja annak előnyeit. Vásároljon zöld banánt a legjobb banánliszt elkészítéséhez.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs