2021. június 17.
Mentse meg paradicsomnövényeit a gyakori betegségektől

A friss paradicsom termesztése a zöldségkertész egyik igazi öröme; a paradicsom azonban mindenféle betegségben és kártevőben szenvedhet. Az okok gyakran az időjárási viszonyokhoz kapcsolódnak, amelyek természetesen nem szabályozhatók. Ha tudja, hogy a környéke hajlamos bizonyos betegségekre, akkor keressen olyan fajtákat, amelyek rezisztensként szerepelnek (kérjen ajánlásokat a helyi kertészektől).

A paradicsombetegségek halálosak lehetnek, kivéve, ha időben megteszi a kezelési lépéseket. Fontos, hogy minden betegséget korán elkapjon, mielőtt az átterjedne az összes paradicsomnövényére, és esetleg más, azonos családba tartozó növényekre, például burgonyára, padlizsánra és paprikára. Egyes betegségek befolyásolják a lombozatot, míg mások megtámadják a gyümölcsöt. A korai folt befolyásolhatja a paradicsom lombját, szárát és gyümölcsét. Tünetek: Koncentrikus gyűrűs sötét foltok alakulnak ki először az idősebb leveleken, amelyek érintik a fertőzött talajt. A környező levélfelület sárgulhat. Az érintett levelek idő előtt elhalhatnak, így a gyümölcsök napfénynek vannak kitéve. A szárakat és a gyümölcsöket is megfertőzi, fekete bőrös foltokként jelenik meg a gyümölcsökön. A szürke levélfolt elsősorban a paradicsom leveleit érinti, kezdve a legrégebbi levelekkel, bár a növény szárait is megfertőzheti. Nem fertőzi meg a gyümölcsöt, bár a betegség hordozható a fertőzött növény magjában.

Tünetek: Apró, sötét foltok, amelyek a levelek felső és alsó felületén is láthatók. A barna foltokat sárga glória veszi körül. A foltok megnagyobbodnak és szürkésbarna színűek. Végül a foltok középpontjai megrepednek és kiesnek. A környező levélfelületek sárgulnak, a levelek kiszáradnak és leesnek. A gyümölcstermelés gátolt. A késői folt a paradicsom leveleit, szárait és gyümölcseit érinti. A késői folt gyorsan terjed. A hűvös, nedves időjárás ösztönzi a betegség kialakulását.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs