2021. szeptember 25.
Mennyi tejet fogyasszunk naponta?

A tej rengeteg olyan összetevőt tartalmaz, ami jó hatással van szervezetünkre: ásványi anyagokat, fehérjéket, vitaminokat, zsírokat, tejcukrot és vizet. A tejben lévő kalcium erősíti a csontokat, a benne lévő teljes értékű fehérjéket szervezetünk könnyen meg tudja emészteni, tej fogyasztásával értékes D-, E-, K-, A- és B-vitaminhoz juthatunk hozzá.

Naponta legalább fél liter vagy ennek megfelelő minőségű tejtermék (5 dl kefir vagy joghurt, 10 dkg sovány sajt) elfogyasztásával fedezni tudjuk napi kalciumbevitelünk nagy részét, mintegy 70 százalékát. Ha kevés a táplálékkal bevitt kalcium, akkor a normál működéshez a szervezet a csontokból vonja ki az ásványi anyagot. Ez kisebb csonttömeget, majd csökkent csontsűrűséget, csontritkulást okoz és emiatt megnő a csonttörések kockázata. A boltban vásárolható tehéntej csomagolásán feltüntetik, hogy „homogénezett”, ami azt jelenti, hogy a tejben lévő tejzsírt apró cseppecskékre oszlatják, hogy a tej könnyebben emészthető legyen. Ha házi tejet vásárolunk, ajánlatos fogyasztás előtt felforralni, magas zsírtartalma gyomor- és bélpanaszokat okozhat.

A tej alapú italok és a reggeli italok fehérje- és kalcium tartalma jóval kisebb, mint az ugyanolyan mennyiségű tejnek. Vannak bizonyos betegségcsoportok, ahol nem javasolt a tejfogyasztás, vagy oda kell figyelni a mértékre. Ilyen például a PKU, az öröklődő anyagcsere zavar, a cukorbetegség, vagy az epebántalom. Gyermekeknek sem ajánlják a tejfogyasztást egy éves kor alatt, mivel ebben a korban még nem képes megemészteni a tejet a gyomor- és bélrendszerük. A tejcukor-érzékenységben, laktózintoleranciában szenvedők sem tudnak tejtermékeket fogyasztani, az ő szervezetükben hiányzik vagy csökkent működésű a tejcukrot lebontó enzim.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs