2022. augusztus 02.
Mennyi tápot adjunk a kutyának?

Amikor úgy döntünk, hogy magunkhoz veszünk egy négylábú társat, akkor a rengeteg örömmel együtt egy hatalmas felelősséget is magunkra vállalunk. Egy kutya tartása ugyanis rengeteg odafigyelést és bizony nem csak sok időt, de számottevő anyagi ráfordítást is igényel.

Amikor először a kezünkben tartjuk az apró kölyköt, akkor a kezdeti ismerkedést követően az első utunk rögtön az állatorvoshoz vezessen, ahol egy alapos kivizsgálás veszi kezdetét, melynek a végén az eb megkapja a szükséges oltásait. Ezt követően az első időszakban még aránylag sűrűen kell látogatni a dokit, hisz az első pár hónapban jó pár szurin túl kell esni az állatnak, ám ezek mindegyike elengedhetetlen annak érdekében, hogy az egészségére veszélyes betegségektől meg tudjuk óvni. Ez az időszak azonban nagyon hamar elröppen, és onnantól – ha minden jól megy – már csak évente egyszer kell megjelennünk az aktuális oltásokért.

A lelkiismeretes kivizsgálások mellett azonban legalább olyan fontos a kutya egészségének megőrzése érdekében az is, hogy mivel és milyen módon etetjük. Sokan a nyers etetésre esküsznek, míg mások még mindig azt vallják, hogy a házi kosztnál nincs jobb az állat számára – ezt a tévhitet már rég megcáfolták -, míg a legtöbben a kutyatáp mellett teszik le a voksukat. Az égvilágon semmi probléma nincs ez utóbbival sem, ám arra érdemes ügyelni, hogy csak és kizárólag minőségi terméket válasszunk, lehetőleg régóta ismert – prémium – gyártótól. A szupermarketekben megtalálható márkákat felejtsük el, és vásároljunk az erre specializálódott forgalmazóktól. Ami az adagolást illeti, első körben próbáljuk meg a gyártó által ajánlott mennyiséget, és figyeljük a kutya testsúlyának változását. A csomagoláson feltüntetett értékek ugyanis mindig csak viszonyításnak vannak, nagyon sokat számít, hogy az állat mennyire él aktív életet, mennyit mozog, na és persze hogy mennyire hajlamos a hízásra. Ha kell, akkor pár hét elteltével korrigáljunk az adagokon, és akkor se essünk kétségbe, ha jóval kevesebb is elég az állatnak, mint amennyi amúgy az ajánlott adag lenne.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs