2019. november 10.
Mennyi ideig tart egy megfázás?

A megfázás a felső légutakban gyakori vírusfertőzés. Időnként mindenki megfázik. Általában ismerős tüneteket okoz az orrban, a mandulán és a torokban. A legtöbb megfázás nem tart sokáig. Tény, hogy a Betegségmegelőzési és Megelőzési Központok azt állítják, hogy a legtöbb ember 7–10 napon belül helyrejön a megfázásből. Sok esetben a szervezet orvosi kezelés nélkül is megszabadul a fertőzésektől, de számos módja van a problémás tünetek kezelésének.

[wp_ad_camp_1]

A tipikus közönséges megfázás átlagosan 7-10 napig tart. Ez azonban az egyéntől függően eltérő lehet. Néhány embernek csak néhány napig van tünete, míg mások rendszeresen megfázásos tüneteket tapasztalhatnak akár 2 hétig. Mindenki immunrendszere más. Az életmód tényezői, például az, hogy egy személy eleget pihen szintén segíthet felgyorsítani vagy lassítani a helyreállítást. Még akkor is, amikor már a vírus eltűnt a szervezetből, bizonyos tünetek elhúzódhatnak. Például a köhögés a fertőzés megszűnése után egy hétig vagy tovább tarthat. Néhány gyermeknél a tünetek hosszabb ideig tarthatnak. A legtöbb esetben azonban mindössze 7–10 napig tartanak. A gyerekeknél a tünetek nehezebbé válhatnak, mivel nehéz lehet a tünetek okának felismerése, vagy kezelése.

A gyermekek nagyobb valószínűséggel fognak megfázni. A gyermekek immunrendszere nem épített fel immunitást annyi vírus ellen, mint egy felnőtt immunrendszere. A gyermekeknél nagyobb a megfázás kockázata, mivel kevésbé vannak tudatában a megelőzési szokásoknak, mint például a könyökbe tüsszögés vagy a kezük rendszeres mosása. A másokkal való szoros kapcsolattartás, például az óvodába járás kockázat és növeli a megfázásveszélyt. A megfázás tünetei nem jelennek meg azonnal, miután a személy kapcsolatba került egy vírussal. Ez a vírus lappangási ideje. A közönséges megfázás lappangási ideje körülbelül 1-3 nap. Ez idő alatt a személy átadhatja a vírust valakinek, még akkor is, ha nem mutatnak tüneteket.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs