2022. április 24.
Melyik programot használjuk a mosogatógépen?

A modern technika egyik legnagyobb vívmánya a mosogatógép. Azok, akik régebben kézzel tisztítottak meg minden edényt és evőeszközt sütés, főzés és étkezés után, nos azok azt hiszem aligha cáfolnák ezt a gondolatot.

Amellett pedig, hogy hihetetlenül kényelmes, nem csupán rengeteg időt takarít meg, hanem az energiahatékonysága és a vízfelhasználása is töredéke a kézi mosogatásnak. Ezért aztán ahol egyszer a házi géppark részévé válik, ott utána már képtelenség meglenni nélküle. Igen ám, de vajon úgy is használjuk a masinát, ahogy a tervezők jó előre elképzelték? Vagy csak vásárlás után kiválasztottunk egy nekünk tetsző programot és azóta azt az egyet nyomjuk be indítás előtt, bármi is legyen a gépben?  Az első, amit el kell dönteni, hogy tablettát használunk, avagy külön-külön adagoljuk a mosogatószert, az öblítőt, illetve a sót. Sok gépen ezt külön – minden indítás előtt – jelezni kell egy külön gombbal, így erre nagyon figyeljünk oda, mert jelentősen csökkenhet a tisztítás hatékonysága, ha elfelejtjük.

Emellett csak két dologra kell figyelmet fordítani. Az egyik, hogy időnként tisztítsuk ki a gépet – sok modellen van erre külön gomb -, a másik pedig az, hogy mindig a megfelelő programot használjuk. Hogy melyik az, azt aránylag könnyen eldönthetjük, legtöbbször ugyanis 5-6 különféle beállítás közül választhatunk. Átlagos szennyezettségű mosogatnivalók esetén nyugodtan használjuk az automata – vagy eco megnevezésű – programot. Ha érzékeny cuccokat pakoltunk be – ilyenek jellemzően a vékony poharak -, akkor mindenképpen alkalmazzuk az erre beállított gombot, mert egyébként akár meg is karcolódhatnak – illetve mattá válhatnak – az üveg felületek. Amennyiben nagyon szennyezett – rászáradt, ráégett – serpenyőket, lábasokat szeretnénk mosogatni, akkor válasszuk az intenzív programot, sőt, ha szükségét érezzük, akkor egy öblítő program segítségével előzetesen lazítsuk fel a szennyeződéseket. Az intenzív program némiképp ugyan rövidebb, mint az eco, ám sokkal magasabb hőmérséklettel és intenzívebb technikával dolgozik. Épp emiatt amikor nem szükséges, ne használjuk, mert sok evőeszköz, tányér nem viseli túl jól rendszeresen, emellett pedig az energiafelhasználás is jóval magasabb ilyenkor.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs