2020. december 16.
Melyik állat éli túl a klímaváltozást?

Az éghajlatváltozás súlyosbítja az olyan problémákat, mint az élőhelyek elvesztése és a hőmérséklet ingadozása, amelyek már sok állatfajt a kihalás szélére szorítottak. De meg tudják-e jósolni a tudósok, hogy mely állatok képesek alkalmazkodni és túlélni? Genomszekvenálás segítségével a McGill Egyetem kutatói kimutatták, hogy egyes halak, nagyon gyorsan képesek alkalmazkodni az extrém szezonális változásokhoz. Megállapításaik segíthetnek a tudósoknak e populációk evolúciós jövőjének előrejelzésében.

[wp_ad_camp_1]

De mitől olyan ellenállóak a halak? Kihívást jelenthet például az édesvízhez való alkalmazkodás vagy az éghajlatváltozásra adott válaszok genetikai alapjainak azonosítása. “Darwin természetes szelekcióval történő evolúció-gondolatának modern változata azt állítja, hogy a túlélést és a szaporodást támogató génekkel rendelkező szervezetek hajlamosak lesznek több utódot hagyni, mint társaik, emiatt a gének gyakoribbá válnak generációk során. Ennek eredményeként a populációk alkalmazkodnak és idővel jobban megfelelnek a környezetüknek “- mondja Alan Garcia-Elfring vezető szerző, doktorjelölt, a McGill Egyetem biológiai sokféleség-tudományának kanadai kutatási elnökének felügyelete alatt.

“Ezt a folyamatot azonban általában retrospektíven tanulmányozták olyan populációkban, amelyek a múltban már régóta alkalmazkodtak a jelenlegi környezetükhöz. Ez megnehezítheti az események sorrendjének megértését – például mely tulajdonságok voltak a legfontosabbak és mikor”- teszi hozzá. A természetes szelekció működés közbeni vizsgálata érdekében a kutatók a halfajták hat populációját követték nyomon környezetük szezonális változásai előtt és után, genomszekvenálás segítségével, hogy megállapítsák melyikük éli túl igazán a klímaváltozást.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs