2019. november 22.
Melyek a legegészségesebb olajok?

Az egészséges olajok minden étrend fontos részét képezik. Sokféle olaj közül lehet választani, így feltevődik a kérdés hogy melyek a legjobbak a főzéshez, a táplálkozáshoz és egészségügyi szempontból? A táplálkozási zsírok alapvető szerepet játszanak a szervezetben. Az ételzsírok segítik a szervezetet az A, D, E és K. vitaminok elnyelésében.

[wp_ad_camp_1]

Az amerikaiaknak szóló 2015–2020-as étrendi irányelvek azt javasolják, hogy az egészséges táplálkozáshoz egészséges olajokat kell hozzáadnunk az egészséges testsúly támogatásához és a szívbetegségek kockázatának csökkentéséhez. Sok különböző olaj közül választhat, mint például olajbogyó, kókusz, repce és növényi olaj. Ezen olajok mindegyikének különböző tulajdonságai vannak. Sokan úgy vélik, hogy a kókuszolaj egészséges zsír, amely a szív egészségét szolgálja. Ezek az egészségre vonatkozó állítások ösztönzik a vitát a tudományos közösségben, mivel a kókuszdió-olaj igen magas telített zsírsavakat tartalmaz.

Egyes kereskedelmi webhelyek azt mondják, hogy a kókuszolaj másképp viselkedik, mint más olajok, amelyek magas telített zsírt tartalmaznak. Azt állítják, hogy a kókuszolaj hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a közepes láncú trigliceridek. Az olívaolaj kedvezőbb zsírsavprofillal rendelkezik. Az olívaolaj nagyon magas mononepiesített zsírokat tartalmaz. Az olívaolaj főként olajsavat tartalmaz, kisebb mennyiségben linolsavat és palmitinsavat. Az olívaolaj akkor is stabil marad, ha az antioxidánsok miatt magas hőmérsékletre melegítik. Az extra szűz olívaolaj hosszú ideig magas hőmérsékletre melegítve alacsonyabb mennyiségű egészségtelen vegyületet bocsát ki a repce és a növényi olajokhoz képest. Ez azért van így, mert a magas mono-telítetlen zsírok magas szintje stabilabb a magas hőben.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs