2015. május 28.
Mégsem a gyémánt a legkeményebb?

Sokáig az volt a tudomány álláspontja, hogy a természetben előforduló anyagok közül a gyémánt a legkeményebb, ez minden más anyagnál nagyobb keménységgel bír, így vágható vele a többi. Mára ez az álláspont megváltozott, ugyanis két másik anyagot is felfedeztek, melyek keményebbek a gyémántnál.

[wp_ad_camp_1]

A két új anyag felfedezéséről szóló hír egy brit tudományos szaklap, a New Scientist című újság online felületén jelent meg. A két anyagot, a wurtzit-bórnitridet és a lonsdaleidet már régebben is ismerték, ám eleinte nem végeztek a keménységükre vonatkozó kutatásokat. E két anyag nem csak keményebb a gyémántnál, de sokkal ritkábban fellelhető. A gyémántnál keményebb anyagok léteznek, ám ezek nem természetesek, hanem iparilag előállított fémek. Az új felfedezés nagy előrelépés lehet.

Az új felfedezés akkor történt, mikor a sanghaji Jiao Tong Egyetem kutatói azt szimulálták, hogy két kemény anyagban miként viselkednek az atomok, erős nyomás hatására. A két anyag a már említett wurtzit-bórnitrid és a lonsdaleid voltak. Az előbbinek a szerkezete nagyon hasonló a gyémánt szerekezetéhez, csupán más atomokból áll, az utóbbi viszont összetételében hasonlatos a gyémánttal. A kísérlet azt a meglepő eredményt hozta, hogy a wurtzit-bórnitrid tizennyolc százalékkal keményebb, mint az eddig legkeményebbnek hitt ásványunk, a lonsdaleid pedig ötvennyolc százalékkal nagyobb keménységű. A további kutatások szempontjából a wurtzit-bórnitrid az érdekesebb, hiszen nem csak keményebb, de sokkal magasabb hőmérsékletet is kibír, mint a gyémánt. E két anyag létrejöttéhez különleges körülmények kellenek. A wurtzit-bórnitrid vulkánkitörésekkor alakul a magas hőmérséklet és nagy nyomás hatására, a lonsdaleid pedig grafittartalmú meteor becsapódásakor keletkezik.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs