2021. március 20.
Megéri-e a speciális só használata?

Az érzékszervi tudósok tanulmányokat folytattak a sók érzékelhető ízbeli különbségeinek tesztelésére. A különböző textúrák zavarának eltávolítása érdekében a sókat általában meghatározott koncentrációra hígítják desztillált vízben, de néha közvetlenül az ételekhez adják.

[wp_ad_camp_1]

Megelégedésemre az eredmények nem meggyőzőek: egyes speciális sók íze eltér az asztali sóktól, mások nem; vannak, akik nem észlelnek különbségeket, mások igen. Ráadásul ezek a tanulmányok általában figyelmen kívül hagyják a legfontosabb tényezőt: a sókristályok ízét és érzését a szájban, amikor utolsó pillanatban hozzáadják egy ételhez. Saját ízlése érdekében látogasson el egy boltba, ahol a sók széles választékát kóstolhatja meg. Kérdezze meg, hogy a sókereskedő engedi-e Önnek a minták megkóstolását. Kipróbálhatja a vak kóstolást egy barátjával, ha úgy tetszik, vagy csak hozzányúlhat néhányhoz, amely megragadja a figyelmét. Próbáljon egyszerre egy sót, és figyeljen az íz előrehaladására, amint oldódik. Néhány tengeri só íze egyszerű sós. De másoknak különféle ízeik vannak, amelyeket könnyen lehet azonosítani. Néhány só sós, más földies, ásványi, vagy akár húsos is lehet. A tengeri sók íze többé-kevésbé sós lehet, olyan mint az asztali só. Íze lehet csípős és éles.

Valódi, kézzelfogható sokszínűség van ebben az esetben, és anélkül, hogy bármilyen szájíz mellett szólnék vagy ítélkeznék, azt mondhatom, hogy bármit is mondanak a tanulmányok, érdemes megismerni a legtöbb sófajtát. A speciális sók nem csupán az ízről szólnak: textúrájuk és megjelenésük a tányéron ugyanolyan fontos. A speciális tengeri sók – amelyeket sekély párolgási medencékből gyűjtenek, gyakran kézzel – összetett pelyhes szerkezeteket alkotnak. A szájban olyan, mint a hópelyhek és az összetört jégszilánkok közötti különbség.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs