2021. június 10.
Marokkó kincse, az argánolaj

Az argánolaj a Marokkóban őshonos Argania spinosa fa magjából származó esszenciális zsírsavakban és antioxidánsokban gazdag, ezért gyakran alkalmazzák a bőr ápolójaként. A Marokkó délnyugati részén található 820 ezer négyzetkilométeres területet, ahol a varázslatos argánfák találhatóak, az UNESCO 1995-ben védett bioszféra-rezervátummá nyilvánította.

Az argándióból kinyert értékes hatóanyagot többféleképpen használják fel. Étkezési olajként, valamint különleges összetevői miatt értékes kozmetikai alapanyagnak számít, elsősorban a problémás, pattanásos bőr és a pikkelysömör, ekcéma kezelésében használják a hidegen sajtolt, „szűz” olajat. A tiszta argánolaj nem tömíti el a pórusokat, a bőr maradéktalanul be tudja inni, nem hagy maga után olajos réteget. Népszerű termék a hajápolásban is, nemcsak hajvégápolóként hatásos, hanem a korpás, száraz fejbőr kezelésére is hatásos. A benne található fitoszterinek, a szkvalén, a ferulasavak, az E-vitamin és a polifenol erősítik és táplálják a hajgyökeret, ha hajmosás után bedörzsöljük a fejbőrbe és fél órán keresztül hagyjuk hatni. Emellett visszaadják a töredezett, igénybe vett haj fényét és rugalmasságát, csökkentik a hajhullást.

Étrendkiegészítőként is használható az argánolaj, naponta 2-3-szor egy teáskanálnyi adagban, többszörösen telítetlen zsírsavakban, valamint flavonoidokban, fenolsavakban, polifenolsavkban, fitoszterinben gazdag. Serkenti a vérellátást, csökkenti a gyulladást és a koleszterinszintet, lassítja a sejtek öregedését, kedvezően hat a szív- és érrendszeri betegségek, illetve az autoimmun betegségek, reuma kezelésében. Stimulálja a sejtek megújulását és a sejtnövekedést. Az argánolaj rendszeres fogyasztása csökkenti az étvágyat, támogatja a szénhidrát anyagcserét így elhízás estén is alkalmazható.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs