2019. november 29.
Mandula tej vs. szója tej: Melyik a jobb?

A mandula tej és a szója tej a piacon a két legnépszerűbb növényalapú tejfajta.  A mandula és a szója tej egyaránt vegán, természetesen laktózmentes és alacsony koleszterinszinttel rendelkezik, de vannak különbségek az egészségügyi előnyökben, a tápanyagtartalomban és a környezeti hatásokban.

[wp_ad_camp_1]

A mandula tej és a szója tej egyaránt egészséges választás különböző módon. Különböző tápanyagokat tartalmaznak, és az emberek egészségére változó előnyökkel járhatnak, amint azt az alábbiakban tárgyaljuk. A nyers mandula kiváló egészségügyi előnyökkel rendelkezik, mivel a fehérje, a legfontosabb vitaminok, rostok és antioxidánsok forrása. A nyers mandula egészségi előnyei elősegítik a mandula tej népszerűségét. A mandula tej nagy mennyiségű mononepiesített zsírsavat tartalmaz. Ez a fajta egészséges zsír segíthet a fogyásban és a súlykezelésben. A mandula tejhez hasonlóan a szója tej nagyobb telítetlen és többszörösen telítetlen zsírokat tartalmaz a telített zsírokhoz képest.

A tehéntejben lévő telített zsírok hozzájárulnak a magas koleszterinhez és szívproblémákhoz. Az egészséges zsírok mellett a szója tej az egyetlen tejtermék alternatívája, amely hasonló mennyiségű fehérjét kínál, mint a tehéntej. A szója tej tápanyagtartalma hasonló a tehéntejhez. Az emberek hasonló módon használhatják a szója és a mandula tejét. Sokan közvetlenül a tejtermék helyett használják a gabonafélék, zabpehely, kávé, tea és turmix helyett. Egy egyszerű pohár tehéntejet is helyettesíthetnek. Sokan úgy találják, hogy a mandula tej íze sokkal jobb, mint a szója tejé. Bizonyos esetekben a szója tej ízét a gabonafélékben, az italokban vagy a főzésben erősebben át lehet érezni a mandula tejhez képest. A tejfajtákban a tehéntejhez viszonyított alacsonyabb zsírtartalom megkönnyítheti a torta receptjét az íz megváltoztatása nélkül.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs