2021. december 09.
Mai névnap megtekinthető az interneten is!

Számos európai és dél-amerikai országban bevett hagyomány a névnap. A névnapot egy meghatározott napon ünneplik a neve tiszteletére. De mi a történelem mögötte, és hogyan ünneplik a névnapokat hazánkban? Napjainkban az új névnapok kijelölésének kötelezettsége (nem hivatalosan) a naptárkiadókra hárult. Ez az oka annak, hogy egyes új neveknek egymásnak ellentmondó napjai lehetnek. Még arról is beszélnek, hogy a névnapi hagyomány a jövőben megszűnhet.

Mai névnap megtekinthető teljesen ingyenesen, mindössze néhány kattintással a nevnap.eu weboldalon, tehát ne habozzon, keressen fel minket és mindent megtudhat a névnapokról ami csak érdekelheti. Minden magyar naptárban 2 vagy 3 név van minden dátum alatt. Ha véletlenül a keresztneve valamelyik dátumon szerepel, az azt jelenti, hogy az a nap az ön névnapja. A névnapok megünneplése az ókeresztény egyházból ered, ahol a születésnapok jelentőségét hivatott csökkenteni. Magyarországon ma a névadás napjai nem kapcsolódnak közvetlenül a kereszténységhez, de ez egy szórakoztató nap, amelyet megünnepelhet. A magyar névnapokat időnként frissítik, ami azt jelenti, hogy egyesek elveszíthetik névnapjukat, míg mások végre megkapják.

A magyar naptárban sok név régimódi, és ma már nem túl gyakori, például a Gizella név. Magyarországon a névnapokat különböző módon ünneplik. Vannak, akik úgy döntenek, hogy egyáltalán nem ünneplik őket, hasonlóan ahhoz, ahogy mások nem akarják megünnepelni a születésnapjukat. Ha valamelyik közeli barátjának vagy családtagjának közel van a névnapja, akkor általában felköszönti őket. Egyes családok hagyománya, hogy névnapjukon valami apróságot ajándékoznak. A csokoládétól a borig vagy a könyvig bármi lehet. Weboldalunkon megtalálhatja a teljes névnapok listáját és a mai névnapot is. További információkat a nevnap.eu weboldalon talál.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs