2022. november 20.
Magasságfóbia (akrofóbia): miért fordul elő és hogyan kell kezelik?

A magas helyektől való kóros félelmet akrofóbiának nevezik. Ezért ma figyelmünket a magasságtól való félelem (fóbia) irányába fordítjuk, megpróbáljuk megérteni, miért fordul elő, és hogyan kezelhető.

Sokan félnek a magasságtól vagy az akrofóbiától. Ha Ön is közéjük tartozik, és le akarja győzni ezt a fóbiát, fontos, hogy megértse az okát, és feltárja, miért van ez a félelme. Ha pánikba esik, amikor észreveszi, hogy magasan a föld felett van, ha megijed attól a gondolattól, hogy kollégáival találkozik az irodaház felső emeletén, ahol dolgozik, vagy ha egy létrán áll, és jön ha gondolod, hogy félsz a magasságtól, akrofóbiában szenvedhetsz. Ennek a rendellenességnek a meghatározása egyszerű: fóbia vagy magasságtól való félelem. Egy becslés szerint az akrofóbia meglehetősen gyakori fóbia, amely a lakosság körülbelül 6%-át érinti. Egy másik tanulmány szerint a felnőttek körülbelül 28%-a szenved látási magasság intoleranciától élete egy szakaszában1.

A fóbiának ebben a formájában szenvedők általában nem élvezik a nagy magassággal járó kalandokat a vidámparkokban, stresszesek, amikor üvegfalú lifttel kell felmenniük, kerülik az autózást a hidakon. Ez csak néhány példa, vagyis olyan helyzetek, amikor a magasságtól való félelem kellemetlen tüneteket válthat ki, és ennek következtében az akrofóbiás emberek elkerülik a nagy magasságban való állás lehetőségét. Amikor a magasságokról és a távolságokról van szó, fontos tudni, hogy nem mindenki érzékeli egyformán a magasságot. Például két ember képes ugyanarra a magasságra nézni, és az egyik személy magasabbnak érzékelheti, mint a másik. Az akrofóbiáról ezért azt feltételezik, hogy racionális válasz egy abnormális ingerre; Az akrofóbiában szenvedők nagyobb valószínűséggel aránytalanul érzékelik a távolságot, és ezért sokkal nagyobbnak érzik az esés kockázatát és hatását, mint amilyenek valójában.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs