2021. január 22.
Macska a családban

A kiscica érkezése örömteli pillanat a család életében, nincs az a kemény szív, amit meg ne lágyítana egy játékos kis szőrgombóc. Úgy időzítsük a kiscica érkezését, hogy otthon tudjunk lenni pár napot, amíg beilleszkedik a család életébe.

[wp_ad_camp_1]

Mielőtt hazavisszük az új jövevényt, készítsük elő a helyét. Szüksége lesz egy saját kosárra, amit puha ruhával bélelünk ki. Itató és etető tálkák mellett fontos az alomtálca beszerzése, és különböző játékokkal könnyíthetjük meg az állat beilleszkedését. Hazaérve először csak egy szobában engedjük szabadon mozogni a kiscicát, lehetőleg ott, ahol később a fő tartózkodási helye lesz. Az első napokban sokat simogassuk, foglalkozzunk vele minél többet, ha lehet ne hagyjuk magára hosszú ideig. Kerüljük a hangos beszédet a közelében. Ha kezdetben bizalmatlan velünk szemben, ne erőltessük, várjuk meg, míg a cica közeledik felénk. Engedjünk, hogy a saját tempójában fedezze fel a környezetét.

A kertbe körülbelül egy hét elteltével engedjük ki először, amikor már nem csak a szobáját, hanem a lakást is megszokta. Ne a tarkójánál emeljük meg, hanem a két mellső lába alá nyúlva. Ajánlott jó minőségű táppal etetni a macskát, állatorvos segíthet kiválasztani az állat korának és aktivitásának megfelelő táp kiválasztásában. Tehéntejet ne adjunk neki, hasmenést okozhat! Friss víz mindig legyen a cica tálkájában. Fürdetni nem kell a cicát, a tisztálkodást saját maguk végzik. Ha a cica sok időt tölt a kertben, tegyünk rá nyakörvet kis bilétával, amin szerepel a telefonszámunk, ezenkívül ajánlott a chip beültetése, igy, ha elkóborol az állat, könnyen beazonosítható a gazda. Ha nem szeretnénk felesleges szaporulatot, öt hónapos kor körül már ivartalanítható kis kedvencünk. Életre szóló kaland veszi kezdetét kiscicánk megérkezésével.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs