2022. június 18.
Luxusnak tűnik, pedig roppant kényelmes: ezért jó, ha távirányítós a lámpa

Noha a hollywoodi filmekben már hosszú évek óta visszatérő elem az okosotthon, hazánkban még mind a mai napig gyerekcipőben jár a technológia. A dolog furcsasága abban rejlik, hogy a az elterjedését nem a kínálat korlátozza, sokkal inkább az emberek hozzáállása.

A legnagyobb gyártók már rég lefedték szinte az egész piacot, bármilyen okos eszközt is keresgélünk, gyorsan rádöbbenünk, hogy szinte mindenből létezik pénztárcabarát – ám de kiválóan működő – alternatíva. Sokan azonban még mindig úgy gondolkodnak, hogy egy teljesen felesleges luxus, eszük ágában sincs plusz pénzt fizetni azért, hogy – például – egy alkalmazásból vezérelve oldjanak meg olyan beállításokat, amelyek kézzel is könnyedén kivitelezhetőek. Valójában azonban olyan ez, mint amilyen példának okáért a mosogatógép kérdése. Egészen addig, amíg pár napig nem használjuk életvitelszerűen, addig csak ferde szemmel nézünk az eszközre, és felesleges pénzkidobásnak gondoljuk, ám miután megtapasztaltuk az előnyeit, utána már el sem tudjuk képzelni az életünket nélküle.

Kiváló példája ennek a távirányítóval rendelkező lámpák esete. Évtizedes beidegződés, hogy ha fel akarjuk kapcsolni a villanyt, akkor oda sétálunk a kapcsolóhoz, és felnyomjuk, és meg sem fordul a fejünkben, hogy lehetne ezt ennél sokkal kényelmesebb módon is intézni. Persze szó sincs arról, hogy ez lenne a legmegerőltetőbb dolog a világon, ám ha egyszer úgy döntünk, hogy az aktuális felújítás során inkább modern, távkapcsolóval, vagy alkalmazással vezérelhető lámpákat szereltetünk fel, akkor hamar ráeszmélünk majd, hogy milyen előnyökkel jár, ha a színhőmérséklet mellett a fényerőt is egy gombnyomással szabályozhatjuk, mindezt pedig akár a kanapé kényelméből, anélkül, hogy meg kellene moccannunk. Mindemellett ezek a világítótestek természetesen LED-es technológiát használnak, így az élettartamuk hosszú években mérhető, a fogyasztásuk pedig elenyésző, és ami csak hab a tortán, hogy egyáltalán nem drágábbak, mint egy hagyományos csillár.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs