2020. június 11.
Legyen Önnek is extenzív zöldtetője!

Az extenzív zöldtető számos előnnyel rendelkezik, ráadásul most egy újabb okot tudunk mondani, hogy a tető egyszerű füvesítése helyett, miért ezt a módszert érdemes választani. Az alábbiakban bővebben is kifejtjük az extenzív zöldtető újabb előnyét!

[wp_ad_camp_1]

Extenzív zöldtető sokak által kedvelt, ami nem is csoda, hisz számtalan előnye van. Sokan úgy tartják, hogy az ilyen típusú zöldtetőnek kizárólag esztétikai szerepe van, azonban kutatások bizonyították, hogy ennél több. Az extenzív zöldtetőre felhordott humusz nagysága általában 5-10 centiméter. Az extenzív zöldtetőn a szélsőséges viszonyokat is jól tűrő növényfajok jól érzik magukat, így érdemes ezeket preferálni. Van, aki ezzel nem szeretne vacakolni, így egyszerűen a füvesítést választja, lehetőleg minél olcsóbban. Ez viszont egyáltalán nem jó megoldás és ezt a kutatások is bizonyították. A tető füvesítése kapcsán általában a fenntarthatóság is felmerül, mint szempont, azonban a Kaliforniai egyetem szakemberei által közzétett tanulmány rávilágít, hogy a tető füvesítése egyáltalán nem hasznos, sőt káros. Alapvetően nem is a gyepekkel van a probléma, hanem a dúsításukra használt műtrágyával és a gyepkarbantartás káros technikáival.

A tanulmány megcáfolja azt a nézetet, miszerint a városi zöldterületek hozzájárulnának a globális felmelegedés elleni küzdelemhez. A nitrogén-oxid a gyeptrágyázás nyomán szabadul fel. A nitrogén-oxidról annyit érdemes tudni, hogy a globális felmelegedés egyik okaként megjelölt szén-dioxidnál három százszor károsabb üveghatású gáz. Tehát mindazt, amit a fotoszintézissel nyerünk, a trágyázással el is veszítjük. A füvesített tető helyett tehát érdemes inkább az extenzív zöldtetőt előnyben részesíteni! Az extenzív zöldtető előnyeit egy csokorba gyűjtve megtalálja a Fito System honlapján.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs