2021. szeptember 16.
Lakás vagy családi ház?

Az ember életének egyik legmeghatározóbb pillanata, amikor belevág az első saját otthon megszerzésébe. Ez egy nagy és felelősségteljes döntés, hisz legtöbbünk hosszú időre választ ingatlant.

Arról sokaknak megvan a szilárd elképzelése, hogy nagyjából merre szeretnének lakni, ám legtöbbünknek fejtörést okoz, hogy egy lakás, vagy egy családi ház mellett tegyük-e le voksunkat. Az igazság az, hogy vannak megrögzötten elkötelezettek, sokan, akik lakásban nőttek fel, felnőttkorukban sem váltanának és ugyanez igaz persze fordítva is. Akiknek azonban nincs ilyen sziklaszilárd véleményük, azoknak szerencsés latba vetni a különböző előnyöket és hátrányokat, hogy végül biztosan a megfelelő otthont találják meg.

Az ár egy nyilvánvalóan befolyásoló tényező. Nagyjából alapigazság, hogy bármerre is vagyunk az országban, az azonos állapotú, méretű, felszereltségű és korú ingatlanokat nézve a családi ház mindig költségesebb. Igaz ez a megvásárlásra, és fokozottan igaz a fenntartásra is. Míg egy társasház esetében ugyanis a nagy költségek (mind amilyen a fűtéscsere, vagy a tetőcsere) többfelé oszlanak, ha saját házunkban kell valamit javíttatnunk, az teljes egészében a mi pénztárcánkra megy. A lakás tehát költséghatékonyabb, ám a legtöbbször sokkal zártabb is. Csak egy fal választ el minket a szomszédoktól, nincs egy kis saját udvar, ahova kiülhetünk – egy szó, mint száz, a szabadság érzetünk itt jóval alacsonyabban lesz. Végül, de nem utolsó sorban érdemes kalkulálni a szabadidőnkkel is. Egy családi háznál ugyanis mindig, de tényleg, mindig van mit csinálni, ereszt takarítani, füvet nyírni, kerítést festeni, a lista pedig nagyon hosszan folytatható. Ha erre nem érzünk késztetést magunkban és inkább csak lepihennénk amikor van pár óránk, akkor a lakás logikusabb választás.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs