2021. június 13.
Kutyatartás: lakásban vagy kint?

Amikor kiskutya befogadását tervezzük, felmerül a kérdés, hogy hol kívánjuk tartani: a lakásban vagy a kertben? Sokan úgy tartják, főleg, ha nagy testű állatról van szó, hogy a kutya feladata a házőrzés, így kint a helye a kertben. Érvként felmerülhet, hogy az állatnak sok mozgásra van szüksége, jobb helye van a szabadban, ahol jobban le is tudja foglalni magát.

A kutyának arra van szüksége, hogy biztonságos életfeltételeket teremtsünk a számára, olyan környezetet, ahonnan nem tud megszökni, nem tud kárt tenni magában és nincsenek veszélyes megehető tárgyak (mérgező növények, szögek, vegyszerek). A lakásban is leselkedhetnek veszélyek a kutyára, megrágcsálhatnak elektromos vezetékeket vagy mérgező szobanövényeket. A kertben élő kiskedvencek megszökhetnek vagy ellophatják őket, illetve könnyen megmérgezhetik őket a kerítésen bedobott dolgokkal. Ha figyelembe vesszük a kutya természetes igényét, ami szerint falkaállat, és mint ilyen, minél több időt szeretne e gazdája, családja, falkája körében eltölteni, legjobb helye tehát a gazda mellett van.

Aki élt már hosszabb ideig kutyával lakásban, az tudja, hogy lehetetlen olyan tisztaságot tartani a lakásban, mint azelőtt. A kutya a lábán és a szőrén beviszi a lakásba a vizet, koszt, emellett a lakás klímájának köszönhetően állandóan hullik a szőre. Ez a „koszolás” nagy testű kutya esetében zavaró lehet. A kutyával való együttélés harmóniáját nagyban befolyásolja, hogy mennyire tudja levezetni a kutya az energiáit Még a kertben tartott állatnak is szüksége van a rendszeres sétáltatásra, hát még a lakásban tartottnak! Talán a legideálisabb, ha figyelembe véve az adott fajta sajátosságait a kutya a lakás bizonyos helyiségeibe szabadon bejárhat, ahol a fekhelye van, egyébként meg a kertben tartózkodhat.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs