2021. május 20.
Kutyakiképzés lépésről lépésre

Ha kutyát tartunk, rendkívül fontos a vele töltött idő, a tanítás, foglalkozás. A kiképzésre időt kell szánni, hogy könnyen kezelhető, kiegyensúlyozott kedvencünkkel harmóniában tudjunk együtt élni. A tanítást ahogy a kutya társunk lesz el kell kezdeni, még a legfiatalabb kölyökkutyák is megtanulhatják az alap parancsszavaknak való engedelmeskedést.

[wp_ad_camp_1]

A kölyökkutya tanításával lépésről-lépésre haladjunk, egy-egy feladat gyakorlása ne tartson túl sokáig, mert ebben a korban még nem képes sokáig összpontosítani. Tanítás közben kutyánkkal egymásra hangolódunk, ezáltal a kapcsolatunk is erősödik. A kiképzést a pozitív megerősítés módszerével kell végrehajtani, könnyebben tanul az állat barátságos légkörben. A megerősítés eszköze lehet étel, simogatás vagy kedvenc játék is. A legfontosabb, amit először megtanítunk kis kedvencünknek, az a behívás legyen, vagyis, hogy parancsszóra jöjjön oda hozzánk, ez különösen hasznos, ha séta során emberrel vagy más kutyákkal találkozva kis barátunk szót fogad. A tanításkor használt vezényszavak érthetőek, rövidek és egyforma hangsúlyúak legyenek. Ha a kutya nem hallgat a „Hozzám!” vagy „Ide” vezényszavakra, induljunk el ellenkező irányba, ettől feszült lesz az állat és odajön hozzánk.

Használhatunk kézjeleket is a parancsszavak ismétlésekor. Fontos, hogy egy-egy feladatot alaposan gyakoroljunk be, amíg már tökéletesen engedelmeskedik kis kedvencünk. A „Nem” szó jelentését is jó, ha beleneveljük a kutyába, így ezt a szót a tiltott dolgokra, cselekvésekre fogja asszociálni. A séta olyan örömforrás, ami gazdinak és a kutyának is kellemes időtöltést biztosít, ezért a pórázzal való sétáláshoz is minél előbb hozzá kell szoktatnunk az állatot. A nyakörv hozzászoktatása után házon belül gyakoroljuk a pórázon való sétát, ha a kutya húzza a pórázt, szóljunk rá, hogy „Nem” és rántsuk vissza a pórázt. Alapvető parancsszavak még az „Ül!”, „Fekszik”, „Marad!”, ha ezeket már jól begyakoroltuk, különféle trükköket is taníthatunk kutyánknak, élvezni fogja kedvencünk a tanítást és az önbizalma is nőni fog.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs