2022. június 02.
Komoly problémákat okozhat az alvászavar

Természetesnek tekintjük, emiatt pedig nem is szentelünk nagy figyelmet az alvásra, pedig az egészségünk egyik legfontosabb alappillére a megfelelő mennyiségű és minőségű éjszakai pihenés. Erre általában csak akkor döbbenünk rá, amikor valami miatt az egyensúly felbomlik, és emiatt idővel mind fizikailag, mind mentálisan rosszul érezzük magunkat.

Ilyen esetekben sokszor nem is gondolunk az alvásra, mint kiváltó okra, és csak hosszadalmas kivizsgálások után jutunk el arra a felismerése, hogy a fő gondot az jelenti, hogy a szervezetünk nem kapja meg azt a minőségi pihenés, amire a működéséhez szüksége van. Az éjszakai alvást ugyanis rengeteg minden befolyásolhatja negatív irányba. Akár a nem megfelelő matrac kiválasztása, egy kényelmetlen párna, de egy alig hallható fehér zaj is problémás lehet. Ugyancsak igaz ez az életmódunkra, hisz a stressz, vagy egy késői étkezés is keresztbe húzhatja a nyugodalmas pihenést. Önmagában az, ha bizonyos időszakban kialvatlanok vagyunk, még nem jelent különösebb kockázatot. Gondoljunk csak például egy fontos vizsgát megelőző pár napra, ilyenkor épp csak annyit alszunk, amennyit muszáj, hisz minden erőnkkel a tanulásra koncentrálunk.

Ám az is megfigyelhető ilyenkor, hogy már a második-harmadik napon rosszabb a kedvünk, nyűgösebbek, ingerlékenyebbek vagyunk. Amennyiben a kialvatlanság állandósul, akkor viszont a közérzetünk állapota is leköveti ezt, emiatt pedig a folyamatos fáradtság az egyik legfőbb rizikófaktora a depressziónak. A mentális egészségünkön túl azonban fizikailag is komoly gondokat okozhat ez az állapot. Nem csupán a cukorbetegség kialakulásának a kockázata nő meg drasztikusan, de a szív- és érrendszeri problémák is nagyobb eséllyel fordulhatnak elő. Fontos azonban odafigyelnünk arra is, hogy a túl rövid alvások mellett az is problémát jelez, ha túl sokat alszunk – tíz óránál többet -. Ez ugyanis annak a jele, hogy a pihenésünk minőségével valami nincs rendben és a szervezetünk ezt a mennyiséggel próbálja kompenzálni, ám többnyire sikertelenül. Ha látszólag mindent megteszünk annak érdekében, hogy az éjszakai alvásunk megfelelő legyen, ám mégsem járunk sikerrel, akkor mindenképpen keressünk fel egy szakorvost, aki különböző vizsgálatokkal kideríti, hogy pontosan milyen probléma áll a háttérben.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs