2023. január 11.
Kollagén a testünkben

A kollagén rendkívül fontos a szervezetünkben, ugyanis olyan akár egyfajta cement, amely mindent összetart. Testünk egyik legfontosabb építő eleme, amely a szervezet összes fehérjetartalmának harminc százalékát teszi ki. A kollagén szervezetünkben kulcsfontosságú strukturális protein.

Kollagén nagyon fontos építő eleme szervezetünknek, amely a szervezet minden egyes kötőszövete számára rugalmasságot, regeneráló képességet és kötést biztosít. Beleértve a porcokat, szalagokat, csontokat, ínakat és a bőrt. Idővel azonban csökken a szervezet kollagén szintje, ami a szervezetben is jól látható, illetve érezhető változásokat okoz. Az idő múlásával a bőrben csökken a kollagén szintje, így a kollagén káló, amely a bőrszerkezet rugalmasságáért felelős, fokozatosan leépül. Ennek következtében kialakulnak a ráncok, valamint a mély barázdák. A kor előrehaladtával az izomtömeg, illetve az erőszint is szépen lassan lecsökken. Ez kihatással van a testtartásra, az egyensúlyra és a mozgástartomány szintjére is. Az öregedés természetes folyamat, azonban bizonyos külső tényezők, mint például az UV sugárzás, a káros környezeti hatások, az életvitel és a légszennyezés felgyorsítják ezt a folyamatot.

A kollagén az ízületekben is megtalálható, azonban idővel csökken mennyisége, ami a porcok leépüléséhez vezet, ami az ízületi funkció hanyatlását is okozza. Mindezek következtében az ízületek diszkomfortja következik be, mely idővel ízületi fájdalmat és ízületi gyulladást eredményez. A csontszerkezet szintén tartalmaz kollagént, azonban idővel csökken mennyisége, így a csontépülést meghaladja a csont leépülés mértéke. Mindezen okok miatt mindenképp érdemes ügyelni a tápanyagokban gazdag táplálkozásra és a táplálékkiegészítésre.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs