2022. augusztus 14.
Kinek érdemes beruházni egy borhűtőre?

Egyre több otthon díszeként lehet látni, és elméletben egész jó ötlet is – már ami az esetleges hasznosságát illeti -, ám valóban szükségünk van-e arra, hogy egy külön hűtőben tároljuk a borosüvegeket?

A borhűtők régebben elsősorban a nyugati filmekből és sorozatokból voltak csupán ismerősek, egyfelől azért, mert a múlt században még nagyjából beszerezhetetlenek voltak hazánkban, másrészt pedig azért is, mert különösebb igény sem volt rá. A borfogyasztási kultúra ekkoriban még meg sem közelítette mondjuk egy francia Riviéra színvonalát, és az is meglehetősen ritka volt, hogy megfelelő értékű – és mennyiségű – bor állt volna egy-egy család szekrényében. Ma már azért más a helyzet, hisz hatalmas népszerűségnek örvendenek a valóban jó minőségű borok, és nem ritka az sem, hogy akár több tízezer forint értékű üvegek cseréljenek gazdát.

Míg azonban régebben a szekrény tetején romlottak meg a sok puttonyos aszúk, addig ma már ezt szeretnénk elkerülni. Ehhez persze megfelelő tárolásra van szükség, ami egyáltalán nem olyan egyszerű, mint amilyennek laikusként gondolnánk. A kimondottan gyors fogyasztásra alkalmas fajták – ilyenek például a rozék, de bármelyik csavaros kupakos példányra igaz ez – alapvetően nem tárolhatók sokáig. A borászatok javaslata szerint 1-2 éven belül érdemes elfogyasztani ezeket, addig is száraz, hűvös helyen kell tárolni. Az értékesebb – egyes esetekben kimondottan befektetési céllal vásárolt – palackokkal már más a helyzet. Ezek – a zömében parafa dugós lezárással rendelkező üvegek – fektetve, megfelelő hőmérsékleten tartva, fénytől védve őrzik csak meg a minőségüket, erre pedig egy borhűtő tökéletes választás. Mielőtt azonban rohannánk venni egyet, azzal mindenképpen érdemes számolnunk, hogy egy nagyobb gép meglehetősen sokat fogyaszt – gyakorlatilag egy plusz hűtő üzemel -, így tényleg csak akkor ruházzunk be egyre, ha ki is tudjuk használni, és megfelelő minőségű és mennyiségű italt tárolunk benne folyamatosan. Ha ez nem adott, akkor inkább mindig csak annyi bort vegyünk, amennyit belátható időn belül el is fogyasztunk.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs