Skip to content

Bekesmmk

Azoknak, akiknek fontos a PR és annak ereje…

Menu
  • Kapcsolat
Menu
Fekete szójabab

Kínai erjesztett fekete szójabab

Posted on 2021. március 24. szerda

A kínai fekete babok úgy néznek ki, mint valami amit el kellene dobni. Olyan szaguk van, mintha egy kisállat a közelben elhunyt volna, és még az erjesztett étel rajongóit is elriaszthatja. Semmi esetre sem tűnik olyan dolognak, amit a testünkbe akarunk bevinni.

[wp_ad_camp_1]

De ezek a nem vonzó hüvelyesek, amelyek ízűe, mint a szója és a halmártások megszilárdult összetétele, az umami öröm apró csöppségei. Az olaszoknál parmezán van; az indiánoknak asafoetida van; a kínaiak erjesztették a fekete babot. Néhány jó szójaszósz és wok mellett ezek nélkülözhetetlen összetevők, amelyek szinte azonnal javíthatják a kínai konyha iránti erőfeszítéseiket. A nevükben szereplő „fekete” némi zavart okozott; a fekete bab itt szójababra vonatkozik, erjesztett és erősen sózott változatban. Ennek a folyamatnak az eredménye egyben ízesen sós, riasztóan és gyanúsan édes íz. De mindezt jó értelemben. Intenzíven sósak, olyan ízfokozók, amelyek nélkül nem érdemes élni.

Ahogy a neve is sugallja, a fekete bab a fekete babmártás fő alkotóeleme, ezért túlságosan gyakori szereplő a menüben mindenhol. Fokozzák a szójaszósz és a rizsbor illatát, és ínycsiklandó intrikákat adnak az egyszerű zöldeknek, például a brokkolinak. Erjesztett tulajdonságaik, amelyek nyersen ennyire rosszul hatnak, édes, kiegyensúlyozott ízt varázsolnak a mártásokhoz. Keverjük sült krumplihoz egyetlen ételbe és adjuk hozzák az összetevőket. De a wokon túl vannak felhasználásaik. A fekete babnak szinte sajtos minősége van, és ha hozzáadjuk erősítő sósságukat, akkor többé-kevésbé kínai parmezánt jelentenek. A parmezánhoz hasonlóan a fekete bab is megfontolt mennyiségben adható a húsgombóchoz vagy fasírthoz, darált mogyoróhagyma és fokhagyma mellett. Vagy beleteheti őket a csirkehús levesbe utolsó simításként, hogy kölcsönözzön egy kis extrát ezekbe. Bármi legyen is az alkalmazás, érdemes fokhagymát és gyömbért is fogyasztani. A fekete babhoz kötődő aromájuk olyan erős, mint a sárgarépa és a zeller.

Archívum

  • 2025. április (14)
  • 2025. március (8)
  • 2025. február (12)
  • 2025. január (2)
  • 2024. december (7)
  • 2024. november (10)
  • 2024. október (8)
  • 2024. szeptember (8)
  • 2024. augusztus (10)
  • 2024. július (14)
  • 2024. június (12)
  • 2024. május (6)
  • 2024. április (6)
  • 2024. március (8)
  • 2024. február (6)
  • 2024. január (16)
  • 2023. december (4)
  • 2023. november (4)
  • 2023. október (2)
  • 2023. szeptember (16)
  • 2023. augusztus (10)
  • 2023. július (13)
  • 2023. június (10)
  • 2023. május (10)
  • 2023. április (4)
  • 2023. március (10)
  • 2023. február (12)
  • 2023. január (6)
  • 2022. december (8)
  • 2022. november (28)
  • 2022. október (16)
  • 2022. szeptember (22)
  • 2022. augusztus (20)
  • 2022. július (20)
  • 2022. június (38)
  • 2022. május (25)
  • 2022. április (38)
  • 2022. március (26)
  • 2022. február (44)
  • 2022. január (32)
  • 2021. december (31)
  • 2021. november (64)
  • 2021. október (40)
  • 2021. szeptember (36)
  • 2021. augusztus (41)
  • 2021. július (34)
  • 2021. június (48)
  • 2021. május (34)
  • 2021. április (32)
  • 2021. március (41)
  • 2021. február (40)
  • 2021. január (58)
  • 2020. december (50)
  • 2020. november (40)
  • 2020. október (41)
  • 2020. szeptember (31)
  • 2020. augusztus (47)
  • 2020. július (32)
  • 2020. június (34)
  • 2020. május (36)
  • 2020. április (28)
  • 2020. március (21)
  • 2020. február (33)
  • 2020. január (16)
  • 2019. december (24)
  • 2019. november (38)
  • 2019. október (8)
  • 2019. szeptember (14)
  • 2019. augusztus (24)
  • 2019. július (6)
  • 2019. június (13)
  • 2019. május (22)
  • 2019. április (8)
  • 2019. március (26)
  • 2019. február (18)
  • 2019. január (8)
  • 2018. december (22)
  • 2018. november (30)
  • 2018. október (33)
  • 2018. szeptember (20)
  • 2018. augusztus (20)
  • 2018. július (22)
  • 2018. június (24)
  • 2018. május (24)
  • 2018. április (22)
  • 2018. március (25)
  • 2018. február (16)
  • 2018. január (16)
  • 2017. december (22)
  • 2017. november (37)
  • 2017. október (31)
  • 2017. szeptember (35)
  • 2017. augusztus (25)
  • 2017. július (29)
  • 2017. június (28)
  • 2017. május (13)
  • 2017. április (27)
  • 2017. március (30)
  • 2017. február (19)
  • 2017. január (19)
  • 2016. december (18)
  • 2016. november (26)
  • 2016. október (30)
  • 2016. szeptember (17)
  • 2016. augusztus (10)
  • 2016. július (6)
  • 2016. június (16)
  • 2016. május (18)
  • 2016. április (12)
  • 2016. március (14)
  • 2016. február (8)
  • 2016. január (28)
  • 2015. december (12)
  • 2015. november (24)
  • 2015. október (24)
  • 2015. szeptember (10)
  • 2015. augusztus (21)
  • 2015. július (14)
  • 2015. június (22)
  • 2015. május (24)
  • 2015. április (28)
  • 2015. március (21)
  • 2015. február (27)
  • 2015. január (21)
  • 2014. december (31)
  • 2014. november (30)
  • 2014. október (29)
  • 2014. szeptember (28)
  • 2014. augusztus (14)
  • 2014. július (19)
  • 2014. június (11)
  • 2014. május (13)
  • 2014. április (20)
  • 2014. március (18)
  • 2014. február (21)
  • 2014. január (25)
  • 2013. december (25)
  • 2013. november (18)
  • 2013. október (6)
  • 2013. szeptember (22)
  • 2013. augusztus (11)
  • 2013. július (17)
  • 2013. június (8)
  • 2013. május (5)
  • 2013. április (11)
  • 2013. március (2)
  • 2013. február (22)
  • 2013. január (27)
©2025 Bekesmmk | Design: Newspaperly WordPress Theme