2021. augusztus 08.
Kiderült, hogy egészséges cukor származik a méhmézben

A Queenslandi Egyetem kutatói, a Queensland Health Forensic and Scientific Services közreműködésével, a The University of Queensland kutatói megfejtették azt a rejtélyt, hogy mi hozza létre a ritka, egészséges cukrot a a mézben.

A csapat megállapította, hogy a cukortrehalulóz – amely nem található más mézben vagy más élelmiszer fő összetevőjeként – a méhek bélében termelődik. Az UQ szerves vegyésze és kutatási vezetője, Dr. Natasha Hungerford szerint e ritka cukor eredete rejtély volt, mióta felfedezték a magas cukortrehalulóz -tartalmat a méhmézben. “Nem tudtuk, hogy a trehalulóz külső forrásból származik – talán az őshonos növényvilágból” – mondta Dr. Hungerford. “Valami lehetett a fák gyantájában, amelyeket a méhek összegyűjtenek és hazavihetnek a fészkükbe – mert ellentétben az európai mézelő méhekkel, amelyek csak méhviaszból készült méhsejtben tárolják a mézet, a csípős méhek a mézet kis edényekben tárolják. méhviasz és fagyanták keveréke. ” A méhek a világ trópusi és szubtrópusi részein találhatók.

A nagyobb, európai mézelő méhek (Apis mellifera) jelentősen több mézet termelnek, és a világ legnagyobb méztermelő fajai. Mindazonáltal a méhméz, amelyet különleges táplálékként nagyra tartanak, az őslakos kultúrákban gyógyító tulajdonságai miatt ismert, és magas árat vonz. “A trehalulóz lassabban emészthető, és nincs olyan hirtelen vércukorszint-emelkedés, amelyet más cukrokból kapunk” – mondta Dr. Hungerford. Azt mondta, hogy az UQ csapata szívesen meghatározta, hogy növelhető-e a trehalulóztartalom a mézelő méhben, ami potenciálisan értékesebbé teheti a mézet – szacharózt, glükózt és fruktózt. “Azt találtuk, hogy a méhek egyedülállóan képesek a szacharózt trehalulózsá alakítani, és belükben trehalulózban gazdag mézet termelnek.”

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs