2020. június 01.
Keskeny profilú ékszíjak az ekszij.hu webáruházban

Az ékszíj egy trapéz keresztmetszetű, gumiból készülő erőátviteli elem. A hétköznapi, egyszerű ékszíjakat hivatalosan klasszikus profilú ékszíjaknak nevezzük. A hétköznapi felhasználásokra ezek általában tökéletesen megfelelőek. De ha nagyobb erőátvitelre van szükségünk, akkor keskeny profilú ékszíjat kell választanunk.

[wp_ad_camp_1]

A keskeny profilú ékszíjak a klasszikus szíjak továbbfejlesztett változatai. Azonos szíjszélesség mellé magasabb profil társul, ezzel növelve az erőátviteli felületet. A keskeny profilú ékszíjak kb 30%-kal nagyobb erő átvitelére alkalmasak, mint az azonos méretű klasszikus ékszíjak.  A gyártott méretek SPZ, SPA, SPB, SPC, 3V, 5V, 8V. A ‘Z’,’A’,’B’,’C’ jelölés a típusjelekben a klasszikus szíjaknál megismert 10, 13, 17, 22 milliméter szélességet takarja.  A V jelölésű szíjak collméretesek, ezeket európában csak ritkábban használják.

A keskeny profilú ékszíjak fogazott változatban is készülnek. A fogazott szíjak kisebb átmérőjű szíjtárcsán is el tudnak fordulni, valamint a fogak “kapaszkodása” miatt valamivel nagyobb nyomaték átvitelére alkalmasak. Betűjelük az ‘X’. XPZ, XPA, XPB, XPC. A collméretes szíjaknál: 3VX, 5VX. Igazából ide sorolhatók még az AVX jelöléssel ellátott szíjak (AVX10, AVX13, AVX17), azonban ezek a szíjak az ekszij.hu webáruházban az Autóipari szíjak menüpontban, külön csoportban találhatók.

A keskeny profilú ékszíjak speciálisan erősített változatai az úgynevezett karbantartásmentes ékszíjak. Ezek a termékek a legnagyobb erőátvitel és a legnagyobb tartósság elérése érdekében kerültek kifejlesztésre. A karbantartásmentes szíjak fontos tulajdonsága, hogy az első, – megfelelően elvégzett – feszítés után nem igényelnek utánállítást. A hagyományos keskeny profilú szíjakhoz képest nagyobb hőt képesek elviselni, jobbak az antisztatikus tulajdonságaik és kb. 50%-kal több erő vihető át velük. Az ekszij.hu webáruházban az Optibelt RED Power, Optibelt Blue Power, PIX Muscle-XS3 és a PIX MUSCLE-XR3 karbantartásmentes ékszíjak vásárolhatók meg…

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs