2021. június 19.
Keresőkutyák kiképzése

A katonai mentőegység egyik nélkülözhetetlen része a cynológiai csoport, amelynek kereső kutyáit katasztrófák túlélőinek vagy halálos áldozatainak keresésére vetnek be. A kutyák feladata az áldozatok elhelyezkedésének mielőbbi elhelyezkedése.

[wp_ad_camp_1]

Keresőkutyának mindenféle és fajta, akár keverék kutya is alkalmas, a lényeg, hogy intelligens, jól tanítható legyen és nagyon jó szimattal rendelkezzen. A kutyák bevetés előtt egy négyhónapos kiképzésen esnek át és nemzetközi mentőkutya vizsgán kell megfelelniük. A keresőkutyáknak több szempontból meg kell felelniük a nemzetközi éles bevetési igazolás megszerzéséhez. Fontos, hogy a kutya póráz nélkül is jól irányítható legyen, idegenek érintését, más kutyák jelenlétét elfogadja, lövésre, zajokra ne legyen érzékeny, a kiképzőre figyelve vele teljes összhangban dolgozzon. Az akadályokon biztosan mozogjon, apportírozzon, a kiképzőtől távol, más kutya közelében is helyben maradjon további megerősítő vezényszó nélkül. A vizsgán tilos jutalomfalat vagy egyéb motivációs eszköz alkalmazása. A sikeres vizsgához 70 pontot kell elérni a 100-ból.

A kutyák kiképzése játékos alapon folyik, a cél. hogy megtalálja az áldozatot és megjelölje a helyét, amiért jutalmat kap. Egy képzett keresőkutya 5 perc alatt képes átkutatni 100 négyzetméternyi területet, mindez egy embernek 45 percig tart. A képzés arra helyezi a hangsúlyt, hogy az állat képes legyen a benyomásaira támaszkodni és önállóan dolgozni amikor egyedül lesz, és magának kell megoldani különböző helyzeteket. Fontos, hogy a kiképzéskor keresett dolog maga legyen a jutalom a kutya számára, ez megerősíti a kutya kapcsolatát az áldozatkereséssel. A kiképzés befejeztével is mindennap gyakorolnak, ami erős köteléket épít ki a kutya és irányítója között, segít a kutyának leküzdeni az idegességet stresszhelyzetekben és engedelmességre tanítja.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs