2022. március 18.
Kelet és nyugat találkozása: a csodálatos Isztambul

Isztambul egy olyan ritka ékköve az utazni vágyóknak, amelyet legalább egyszer látni kell az életben. A város híres arról, hogy összeköti Ázsiát és Európát, ám azt már kevesen tudják, hogy a kontinensek mellett itt találkozik sok civilizáció emléke is, a görögöktől és rómaiaktól kezdve a bizánciakon és oszmánokon át a modern török köztársaságig.

Mielőtt megtervezzük utazásunkat, érdemes eldönteni, hogy milyen időszakban utazunk. Isztambulban az évszakok közötti kontraszt figyelemre méltó, mind az időjárás, mind a turisták száma, a szállodák elérhetősége, valamint a költségek tekintetében. Általánosságban elmondható, hogy a legjobb idő Isztambul meglátogatására a márciustól májusig és a szeptembertől novemberig tartó időszak. Ezekben a hónapokban az időjárás ideális a hosszú sétákhoz és a városnézéshez, miközben nem olyan forgalmas, mint a főszezonban, júniustól szeptemberig. Ugyancsak tartsuk észben, hogy a ramadán időszaka rendkívül forgalmas, így jobban járunk, ha utazásunkat nem ekkorra időzítjük – ebben annyi a nehézség, hogy ez az időpont minden évben más, hisz az iszlám naptár szerint tartják -.

Kalandunkat a Sultanahmet környéki látnivalókkal érdemes kezdeni, elsőként mindjárt a város látképét uraló Haghia Szophia bazilikával ismerkedjünk meg közelebbről. Az 537-ben I. Justinianus bizánci császár által katedrálisnak épített épület a bizánci építészet ékköve, nagy része mind a mai napig érintetlen formájában fennmaradt. Sétánk következő állomása a Topkapi-palota, amely egykor az Oszmán Birodalom szultánjainak fő rezidenciája volt. Az egykoron – pontosabban a 15. században – Mehmed hódító szultán számára építtetett rezidencia kirívóan pazar volt, s bár ma már múzeumként üzemel, mit sem vesztett régi fényéből. A Topkapi-palotával északkeletre határos Gülhane-park a város legrégebbi városi parkja, amely egykor a palota külső kertjeként szolgált. Hosszú, fákkal szegélyezett ösvényei és tavasszal életre kelő virágágyásai miatt a Gülhane Park gyönyörű hely a sétához és a meghitt beszélgetésekhez. Ezt követően pedig már csak a bazár forgataga szükséges ahhoz, hogy örökre beleszeressünk ebbe a varázslatos, semmihez sem fogható hangulatú városba, amely tökéletesen ötvözi kelet és nyugat varázsát.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs