2020. szeptember 14.
Kapcsolat a szenzoros neuronok aktiválása és az immunrendszer között

A fájdalom egy védő mechanizmus, amely kellemetlen érzés keltésével figyelmeztet bennünket a veszélyre. A figyelmeztető üzenetet speciális érzékszervi idegsejtek viszik a gerincvelőbe, amelyek összefonódnak a perifériás idegek más szenzoros és motoros neuronjaival.

[wp_ad_camp_1]

Ha a sérülés nem kerülhető el, akkor gyulladás lép fel, amely vörösséggel, duzzanattal és fájdalommal jár. “Sokáig úgy gondolták, hogy a fájdalom és a gyulladás különálló folyamatok, függetlenül keletkeznek. Soha nem mutatták be, hogy a fájdalmat kiváltó érzékszervi rostok gyulladást idézhetnek-e elő” – jelzi Frédéric Michoud, az EPFL posztdoktori munkatársa. Egy ilyen neuroimmun kölcsönhatás, ha jelen van, kihatással lehet a gyulladás jövőbeli kezelésére. Az új neurotechnológiát alkalmazó Nature Biotechnology-ban megjelent tanulmány azt mutatja, hogy ez a helyzet. Az optogenetika olyan technika, amely lehetővé teszi a genetikailag kiválasztott idegsejtek modulálását azáltal, hogy fényt sugároz az idegszövetekbe. Bár az optogenetika forradalmasította az agyra összpontosító idegtudományt, alkalmazása a perifériás idegekben található idegsejtekre nehéz volt.

“A kihívás egy olyan technológiai megközelítés kidolgozása volt, amely lehetővé teszi az optikai stimuláció/megvilágítás sok napos ismétlődését anélkül, hogy károsítaná az ideget és befolyásolná az állat viselkedését” – mondja Clifford Woolf professzor. A Bertarelli Alapítvány Neuroprotetikai Technológiájának kutatói kifejlesztettek egy puha implantátumot, amely körbe fogja az ülőideget, és igény szerint kék fényvillanásokat juttat el. “A kompatibilis implantátumba több fénykibocsátó diódát integráltunk. Előnye, hogy a megvilágítást elektromosan vezérelhetjük” – magyarázza Stéphanie Lacour, a Mérnöki Tudományok és Technikák Karának professzora. Ez az implantátum szubkután kábellel csatlakozik az egerek feje tetején rögzített elektronikus rendszerhez.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs