2022. június 27.
Kalandra fel! A világ legmagasabb hegyei

Az emberi természet kétségkívül kíváncsi és sok esetben vakmerő. Van bennünk valami belső erő, ami hajt minket, hogy a legmagasabb csúcsot is meghódítsuk. Nincs is olyan hegycsúcs, amit az ember ne szeretne meghódítani, feljutni a csúcsra.

A világ legmagasabb hegye számos hegymászó fantáziáját megmozgatta már. A Mount Everest, vagyis Csomolungma nevét már az általános iskolában megismerjük, így még a gyerekek is tudják, melyik a világ legmagasabb hegycsúcsa. A Himalája a nepáli és tibeti határon fekszik. Mivel ez a világ legmagasabb hegye, ezért évente több, mint ezer fő vállalkozik arra, hogy megmássza és feljusson a csúcsra. Az Everest megmászásával már az 1921-as években is próbálkoztak a hegymászók, azonban csak 1953-ban sikerült először feljutni a csúcsra, amikor egy brit expedíció keretein belül az új-zélandi Sir Edmund Hillary és Tenzing Norgay nepáli serpa elsőként léptek a Csomolungma csúcsára. Sokan úgy vélték, hogy oxigénpalack nélkül lehetetlen megmászni a Mount Everestet, azonban Reinhold Messner és Peter Habeler 1978-ban bebizonyították, hogy igenis lehetséges és oxigénmaszk nélkül értek a csúcsra.

Habár sokaknak sikerült megmászni a Mount Everestet, ugyanakkor sokan voltak azok is, akik a hegyen lelték halálukat és testüket a mai napig nem sikerült lehozni a hegyről. A világ második legmagasabb hegye a K2 névre keresztelt hegycsúcs, mely a Karakoram-hegység részét képezi. A K2 habár csak a második legmagasabb csúcs a világon, azonban van, amiben az első. Mégpedig ezen a hegyen a legmagasabb a halálozási arány. Éppen ezért sokan azt állítják, hogy sokkal nehezebb megmászni, mint a Mount Everestet. A K2 megnevezés Thomas George Montgomerie-től származik, aki a Karakorum-hegység felfedezése során másodikként regisztrálta ezt a hegycsúcsot.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs